MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Policija poziva građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike

Autor/ica
Objavljeno: 31 prosinca, 2020
vatromet

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske pozvali su građane da se u novogodišnjoj noći suzdrže od uporabe pirotehnike.

‘Pred nama je posljednji dan 2020.godine i noć u kojoj ćemo se oprostiti od stare godine i dočekati Novu, nadamo se bolju i ljepšu 2021.godinu.

Molimo vas da se u novogodišnjoj noći suzdržite od uporabe pirotehnike.

Kako bi ulazak u Novu godinu protekao mirno policijski službenici će u svim gradovima i mjestima na području PU splitsko-dalmatinske vršiti obilaske i nadzore određenih područja i javnih mjesta, prvenstveno u cilju prevencije i nadzora načina korištenja pirotehnike, ali i svih drugih događaja kojima bi se mogao remetiti mir i sigurnost građana.

U cilju sprječavanja negativnih događaja, a posebno stradavanja osoba, apeliramo na sve građane da se suzdrže se od uporabe pirotehnike.

Podsjećamo:

 • Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
 • Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
 • Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
 • Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.
 • Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje bilo kakvih  pirotehničkih sredstava. Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.
 • Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne
 • Svojim odgovornim ponašanjem u prometu čuvate sebe i druge.

Nadalje, podsjećamo vas kako je jedan od najčešćih uzroka najtežih prometnih nesreća alkohol. Nemojte u alkoholiziranom stanju upravljati vozilom. Ugrozit ćete sebe i ostale sudionike u prometu. Također, apeliramo na vozače da vožnju i brzinu prilagode stanju i uvjetima na cestama, posebno naklon kiše, kada su kolnici skliski i mokri.

Podsjećamo na neke aktualne epidemiološke mjere iz Odluka Stožera civilne zaštite:

 • zabranjeno je održavanje svih javnih događaja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu
 • obvezno je izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metara na otvorenom prostor
 • obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 m
 • javna događanja, te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata

I na kraju želimo da vam Nova 2021. godina bude uspješna i sretna, ispunjena zdravljem i mirom.’

ferata@ferata.hr
0997370409