VRLAFEST

Portretni spomenik prof. Ante Župića u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 7 travnja, 2021
ante župić

Sinjsko gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici, u ovom sazivu, usvojilo je Odluku o odobravanju postavljanja portretnog spomenika prof. Ante Župića, akademskog kipara, u sklopu obilježavanja 50 godina Matice hrvatske i Hrvatskog proljeća.

Ovu inicijativu Kluba Sinjana u Zagrebu na dnevni red sjednice predložili su vijećnici HDZ-a nakon što je Inicijativa jednoglasno usvojena na Povjerenstvu na davanje suglasnosti na postavljanju i uklanjanju spomenika u spomen ili na sjećanje na osoba iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske.

Podsjetimo, Ante Župić rođen je u Sinju 1929. godine. U Sinju je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga je upisao Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo u Zagrebu.
Jedan je od osnivača Kluba studenata Općine Sinj 1954. godine sa Stipom Sikiricom, kao tadašnji studenti kiparstva. Uz njih osnivači Kluba i predsjednici su u to doba bili Marko Veselica, Stipe Milanović i Frano Poljak.

O samom životu i umjetničkom djelovanju Ante Župića se relativno malo zna, obzirom na njegovu preranu smrt. Početkom prosinca 2019. u Sinju je održana izložba ‘Prisjećanje’ radova Ante Župića, kao skup sjećanja na profesore Anu i Antu Župića u čast devedeset godina rođenja i četrdeset i pet godina od smrti Ante Župića i deset godina od smrti njegove supruge Ane, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Sinju.

Na skupu u sklopu izložbe je naglašeno kako je Ante Župić zadužio svoj Sinj i kako zaslužuje da se postavi njegova bista i kako smo svi tada bili uvjerenja da će se Sinj znati odužiti svom umjetniku i profesoru.

S obzirom na to da se tijekom ove godine obilježava 50. godina Hrvatskog proljeća i osnivanja Matice hrvatske u Sinju, koju će Klub Sinjana Zagreb obilježiti izdavanjem knjige odnosno znanstvenog zbornika Sinj i Hrvatsko proljeće, uz predstavljanje samog djela u Zagrebu i Sinju i ovom inicijativom, izrazili su nadu da će grad Sinj prepoznati njihovu želju i stremljenje te donijeti odluku o postavljanju spomenika akademskom kiparu i profesoru Anti Župiću.

Ante Župić bio je jedan od glavnih protagonista osnivanja Matice hrvatske u Sinju 1970. godine, a poslije poznate sjednice u Karađorđevu bio je proganjan i označen od tadašnje vlasti kao hrvatski nacionalist.

Bez obzira na to što je preminuo u svojoj 45-oj godini i što nije nastupao na velikim izložbama, njegov stvaralački opus vrlo je vrijedan i zanimljiv zbog prepoznatljivosti izražaja i vidljivog utjecaja Kršinića na njegov umjetnički izražaj.

Klub Sinjana Zagreb u svojoj inicijativi predložio je postavljanje portretnog spomenika u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je prof. Ante Župić živio, te zgrade gimnazije u kojoj je radio i odgajao sinjske gimnazijalce, na križanju Vrličke ulice br. 43 i ulice Vladimira Nazora uz rubni dio zida koji okružuje i dijeli zelenu površinu od javne prometnice.

Portretni spomenik Anti Župiću izradio je njegov veliki prijatelj akademski kipar Stipe Sikirica. a rad je dimenzija postolja 125x50x50 i spomenika 115 cm. Postolje je u napravljeno u jablaničkom granitu, a sam spomenik je od lijevane bronce.

Kako doznajemo od predsjednika Kluba Sinjana u Zagrebu Davora Varenine, spomenik bi trebao biti postavljen na ljeto ove godine u sklopu manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh