Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Povijesna postrojba “OSINIUM” Kohorta Delmata predstavila se u Karlovcu

Autor/ica
Objavljeno: 12 srpnja, 2022
gaj laberije

Udruga PKD Gaj Laberije je u subotu, 9. srpnja sudjelovala na 25. Susretu povijesnih postrojbi Hrvatske u gradu Karlovcu, u povodu rođendana grada Karlovca.

Karlovačka građanska garda bila je domaćin susreta povijesnih postrojbi Hrvatske, na koji se odazvalo 20 postrojbi. U sklopu susreta svečano je otvorena i Šetnica Karlovačke građanske garde, a na njenom je početku postavljena i infografika koja govori o povijesti Karlovačke garde. Susret je nastavljen svečanim postrojavanjem ispred zgrade Gradske uprave, a nakon smotre i predaje prijavka gradonačelniku Damiru Mandiću održan je i prijem u Gradskoj vijećnici. Ovom prilikom zapovjednik Emil Črne zaželio je gostima dobrodošlicu i zahvalio na dolasku.

Gradonačelnik Mandić je napomenuo da smo u današnje vrijeme često orijentirani na negativno, a povijesne postrojbe su ono pozitivno:

‘Kao pripadnici povijesnih postrojbi vi ste ono lijepo, dobro i pozitivno o čemu treba govoriti i ono što treba predstavljati i s te strane kako se često zahvalim svojoj ekipi tako zahvaljujem i vama što odvajate vrijeme za ovu aktivnost. Najbolje znate da je to zahtjevno, a znam da je i zabavno, ali treba i vremena i truda da bi to bilo na najvišem nivou.’.

Gradonačelnik Mandić i predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić svim su postrojbama uručili zahvalnice i simbolične poklone, a nakon zajedničke fotografije svih sudionika susreta povijesne su se postrojbe pridružile svečanom defileu sudionika 23. Međunarodnog festivala folklora središtem grada.

PKD Gaj Laberije i Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata zajedno su predstavili Povijesnu postrojbu “OSINIUM” Kohortu Delmata. Projekt se realizira uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

ferata@ferata.hr
0997370409