tramax

Povjerenstvo prihvatilo Prijedlog za postavljanje biste dr. Marku Veselici

Autor/ica
Objavljeno: 21 veljače, 2018
marko_veselica

Povjerenstvo za davanje suglasnosti o postavljanju ili uklanjanju spomenika u spomen ili na sjećanje na osobe iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske, sinjskog Gradskog vijeća, prihvatilo je Prijedlog odluke o odobravanju postavljanja biste dr. Marku Veselici u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca u Sinju.

Sjednica Povjerenstva, kojeg čine sinjski gradski vijećnici Marko Križanac – predsjednik, Nikola Vučković, Zvonko Maras i Petar Župić te vanjski članovi fra Mirko Marić, Stipan Samardžić i Boris Filipović Grčić održana je u ponedjeljak, 19. veljače. Na sjednici se, između ostaloga, raspravljalo o prijedlogu Mosta nezavisnih lista o postavljanju biste dr. Marku Veselici u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca, koji je usvojen jednoglasno.

‘Donesena je pozitivna, jednoglasna odluka Povjerenstva o postavljanju biste našem Sinjaninu Marku Veselici, koji je bio jedan od vodećih sudionika reformskog pokreta ‘Hrvatskog proljeća’, gdje je nakon sudskog procesa proveo ukupno 11 godina i 46 dana u zatvoru pod paskom komunističkog režima. Smatram da je svojim djelom i životom zaslužio postavljanje biste u svom Gradu i da će Gradsko vijeće Grada Sinja donijeti konačnu odluku o postavljanju biste dr. Marku Veselici’, kazao je predsjednik Povjerenstva Marko Križanac.

Nakon višegodišnjeg zalaganja u Gradskom vijeću, sredinom siječnja ove godine Prijedlog za postavljanje biste dr. Marku Veselici podnio je predsjednik Kluba vijećnika MOST-a u sinjskom Gradskom vijeću Miro Bulj.

‘Marko Veselica je čovjek koji je za ideale slobodne i samostalne demokratske, ekonomski neovisne Republike Hrvatske žrtvovao sebe i svoju obitelj. Bio je u tamnici, kazamatima komunističkog sustava i pokazao kako se trebamo boriti. Vjerujem da je ovo minimum onoga što ćemo napraviti za Marka Veselicu, da ćemo prezentirati našim mladima na koji je način živio i utkao sebe u temelje hrvatske države čovjek koji je nacionalno priznat kao jedan od ključnih ljudi u stvaranju samostalne Republike Hrvatske’, kazao je Bulj ističući kako se nada da sinjski gradski vijećnici Prijedlog jednoglasno prihvatiti.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh