Jadrantrans

Povratak identitetu: Vratimo konjički sport na mjesto koje mu pripada!

Autor/ica
Objavljeno: 15 rujna, 2019
Konjički sport

Foto: Petar Malbaša

Konjogojstvo i konjički sport jedan su od simbola Sinja i Cetinske krajine. Godinama nepravedno u debeloj sjeni, ali čini se kako se polako probijaju i s pravom traže svoje mjesto na sinjskom suncu. Ipak, ključ opstojnosti leži u svima nama. Konji su naše naslijeđe, dio naše povijesti, ali i budućnosti…

Uz sportske brendove poput košarke, nogometa i rukometa Sinj je godinama u rukama imao i još uvijek ima nebrušeni dijamant u vidu konjičkog sporta. Bio je, istini za volju, taj dijamant nekada izrazito sjajan, ali kako je godinama ostavljen na suncu i kiši, sjaj je izgubljen. Srećom ne i nepovratno.

Konjički sport

Nedavno su tako održane galopske trke, kao i pet utakmica preponskog jahanja u organizaciji Konjičko-galopskog kluba Alkar uz suorganizaciju Hrvatskog konjičkog saveza i Grada Sinja. Kako već godinama pohodimo Hipodrom povodom ovakvih manifestacija, nismo mogli ne primijetiti manjak posjetitelja. Sve ih je manje s godinama. A to nije dobro.

Nije to produkt današnjeg rada, ali jest onog godinama unazad. A definitivno ne mora biti tako. Jesu li ljudi dovoljno dobro upućeni, čime ih dodatno zainteresirati i kako ih vratiti na Hipodrom, pitanja su koja traže odgovore. Bez pravog interesa javnosti, sve će i dalje ostati na entuzijazmu pojedinaca kojih, istina, još uvijek ima, ali oni sami bez prave podrške neće moći dignuti to na nivo koji onda otvara bezbroj mogućnosti.

Galopske utrke

Galopske trke su tradicija, one su godinama opstajale, ponovno zahvaljujući tim malobrojnim zaljubljenicima koji nisu odustajali, ali s vremenom su postale nedovoljne da privuku veći broj gledatelja ili barem zadrže one postojeće. Prvi je iskorak napravljen revitalizacijom preponskog jahanja. Složen je parkur, oplemenjen prostor i samim time krenulo se s natjecanjima koja sve više dobivaju na značaju.

Jednostavno, sinjski Hipodrom preponskim je jahanjem dobio dodanu vrijednost. Odnosno, vratio se onom što i treba biti. A to treba podržati. Jahaća hala koja je u izgradnji donijet će još više mogućnosti, još više prostora, još više ideja i još više entuzijazma. Jedini je to način za povratak konjičkog sporta na pozicije na kojima i treba biti, jer to je jedan od najprepoznatljivijih brendova koje Sinj ima, a do kojih tako malo drži.

Konjički sport

U razgovoru s predstavnicima Hrvatskog konjičkog saveza, sucima i postavljačima parkura, gotovo je nevjerojatno slušati s kojim divljenjem govore o onom što je Sinj dao hrvatskom konjičkom sportu, što još uvijek daje konkretno danas u Zagrebu, gdje su baš Sinjani u prvom planu, kao najzaslužniji što Hrvatska i dalje opstaje na međunarodnom nivou. Izgleda da su svi svjesniji važnosti Sinja kao istinskog hrvatskog centra konjičkog sporta, nego što smo mi sami.

Ipak, ono što veseli jest sve veći broj mladih koji se uključuju u rad KGK Alkar i drugih klubova. Kako smo nakon završenih utakmica malo prošetali kroz štale, dobili smo i mlađahnu pratnju koja živi svoj san baš na Hipodromu. Govore nam tako o konjima, načinu na koji brinu o njima, njihovim sklonostima, nepodopštinama, karakteru. Ključno – govore iz srca, s puno ljubavi. Baš ona dječja neiskvarena i neskrivena zaljubljenost i predanost.

Konjički sport

To je samo početak, još je dug put povratka na stare staze, ali nešto se napokon događa. Nešto pozitivno i nevjerojatno prirodno. Tako svojstveno našem kraju i našoj prošlosti. A ključ uspjeha leži isključivo u nama samima, hoćemo li i dalje biti pasivni ili ćemo konačno dati svoj doprinos onom što nas je stoljećima činilo drugačijima, za promjenu, pozitivno drugačijima.

Prvi korak koji možemo učiniti ne košta ništa. Vrlo brzo Hipodrom će biti domaćin novim galopskim trkama, ali i novim utakmicama preponskog jahanja. Dođite i pogledajte, dovedite djecu, neka vide da postoji i nešto drugo u našem gradu. Neka se zaljube u povijest svog kraja. Dajte im tu priliku prije nego izgube svaki interes za svojim krajem, a posljedično i svojim identitetom.

Preponsko jahanje
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh