MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Predani ugovori o izradi studijsko-projektne dokumentacije

Autor/ica
Objavljeno: 17 srpnja, 2013
izgradnja_kanalizacije01

Foto: Ilustracija

Predstavnici Hrvatskih voda, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva poljoprivrede predali su jučer lokalnim komunalnim poduzećima ugovore o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije vrijedne preko 2,9 milijuna €. Ugovore je dobilo sedam komunalnih tvrtki s područja Dalmacije, među kojima i Vodovod i čistoća Sinj.

U sklopu odobrene Operacije Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima Strukturnih fondova EU u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske potpisana su dva ugovora. Sinjsko komunalno poduzeće sredstva će dobiti za studijsko-projektnu dokumentaciju prema prvom ugovoru  Poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama za aglomeracije: Split – Solin, Sinj i Jelsa – Vrboska – LOT 2, koju će izraditi dansko-hrvatski konzorcij. Njegova ukupna vrijednost iznosi 1.529.999 eura.

Prema riječima direktora Vodovoda i čistoće Maria Vukasovića, Vodovod i čistoća i Hrvatske vode već su raspisale javni natječaj za projektiranje kompletne kanalizacijske mreže za grad Sinj i dijelove naselja Brnaze i Glavice, a konzorcij će projektirati rješavanje kanalizacije za drugi dio naselja Brnaze, Turjake i drugi dio Glavica.

‘Razmišljamo i o rješavanju kanalizacije u naseljima Bajagić, Obrovac i Han zbog zaštite izvorišta Kosinac, te o naseljima Suhač, Karakašica, Čitluk i Jasensko koji imaju pad prema rijeci Cetini, prema kojoj se spuštaju sve njihove vode. Konzorcij će izraditi fizibiliti studije i izići sa svojim prijedlozima prema Hrvatskim vodama.’

Vukasović ističe kako je u projekt uključena i dogradnja druge i treće, odnosno biološke i kemijske faze pročistača otpadnih voda, te poboljšanje vodoopskrbe.

‘U planove smo uključili magistralne vodovode od Rude do Radošića, od Radošića prema Dicmu, čak je bio i prijedlog prema Dugopolju, te naravno prema Zelovu koje još nije pokriveno vodoopskrbom, a razmišljamo i o izgradnji druge vodospreme na Radošiću’.

Početak projektiranja kanalizacijske mreže očekuje se  do kraja ove godine. Radovi bi trebali početi u roku od dvije godine i to najprije u gradu Sinju gdje postoji idejno rješenje kanalizacije.

Direktor Vukasović kaže kako bi već idućega tjedna djelatnici konzorcija trebali početi sa snimanjem terena, te da bi svi radovi trebali biti gotovi do 2018. godine.

Podsjetimo, sredstva za pripremu osigurana su kroz plan Hrvatskih voda na način da će se 85% sufinancirati bespovratno iz sredstva EU (IPA programa) a preostalih 15% iz sredstava državnog proračuna, s razdjela Ministarstva poljoprivrede. Iz EU fondova Grad Sinj bi u konačnici, prema procjenama, trebao dobiti oko 20 milijuna eura za rješavanje vodoopskrbe i kanalizacije s pročistačem.

ferata@ferata.hr
0997370409