raise banner

Predavanje o ulozi konja u antici

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibnja, 2019

Sutra, u četvrtak 16. svibnja 2019. u Muzeju Sinjske Alke održati će se predavanje ‘Od radnika do senatora – uloga konja u antici’. Predavačice će biti dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sanja Budić Leto, univ. mag. hist , ravnateljica Muzeja triljskog kraja.

Kroz cijelu ljudsku povijest možemo naći zapise, mitove i narodne običaje u kojima se spominju konji. Arheološki nalazi potvrđuju njegovo korištenje od 5. tisućljeća pr. Kr. U paleolitiku se konj lovi zbog mesa i mlijeka, a u neolitiku biva pripitomljen. Koristi se za jahanje te za vuču. Upotrebom konja poboljšala se komunikacija između najudaljenijih civilizacijskih područja, a u mnogim narodima je i totemska životinja – žrtva konja najviša je počast bogovima, a kobila je dojilja junaka.

Rimljani, iako nisu bili tradicionalno konjanički narod, uspješno su preuzeli konjsku opremu od Kelta i istočnih naroda. Oprema konja, pa tako i način ukrašavanja, ovisili su o statusu konjanika u društvu, odnosno o vojničkom rangu. Kombinacijom prikaza i sačuvanih predmeta moguće je napraviti prilično točne i detaljne rekonstrukcije svih dijelova rimske konjske opreme.

U Hrvatskoj je prisutnost konja potvrđena potkraj vučedolske kulture, oko 2200. g. pr. Kr. Upotrebom mehanizacije bitno se smanjila potreba za konjima, no oni su i dalje ostali omiljena životinja, jedna od rijetkih kojoj čovjek iskazuje posebnu pažnju, neovisno o upotrebnoj vrijednosti.

Muzej triljskog kraja, čiji je osnivač Grad Trilj, od 2006. godine čuva, istražuje i prezentira nalaze proizašle iz sustavnih arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurij u selu Gradun kod Trilja. Bogata Arheološka zbirka obiluje vrhunskim nalazima, poglavito iz antičkog razdoblja; defenzivnim i ofanzivnim oružjem, novcem, oruđem, kuhinjskim i medicinskim priborom, vojnom te konjskom opremom iz koje možemo naučiti mnogo o vezi između čovjeka i konja u razdoblju antike. Analiza konjske opreme iz Tilurija će biti prezentirana u sklopu predavanja. Predavanje će početi u 18 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh