banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Predavanje udruge KUP u TIŠ Ruđera Boškovića

Autor/ica
Objavljeno: 30 siječnja, 2014
tehnicka_skola_rudjera_b_sinj

Izvor: Udruga KUP

Članovi sinjske udruge ‘Kultura u prometu’ održali su predavanje u Tehničkoj i industrijskoj školi ‘Ruđera Boškovića’ Sinj.

Pješaci i biciklisti definitivno spadaju u najugroženiju skupinu sudionika u prometu. Prema podacima godišnjeg biltena MUP-a,  2010. godine zabilježeno je 1.776 naleta vozila na pješaka sa 96 poginulih, te 42 naleta na bicikliste sa 20 poginulih osoba.  U prvih 11 mjeseci prošle godine u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinske županije evidentirano je ukupno 2.989 prometnih nesreća u kojima je 30 osoba izgubilo život, teže je ozlijeđena 321, a lakše 1.146 osoba, dok se materijalna šteta mjeri u milijunima kuna. Važno je naglasiti da je od 30 poginulih 9 pješaka.

Da bi se taj trend ‘lakog’ stradavanja promijenio, potrebno je poduzeti niz mjera kao što su npr. edukacija pješaka ali i njihovo kažnjavanje zbog nepoštivanja prometnih propisa. Zbog tog razloga je ovaj tjedan udruga Kultura u prometu iz Sinja održala maturantima Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju edukativno-preventivno predavanje na temu  ‘Pješaci i biciklisti – sudionici u prometnim nesrećama’.  Predavanja su organizirana upravo u ovo vbrijeme jer 7. veljačee maturanti ove škole imaju svoj tradicionalni Maturalni ples.  Želja svih nas je da sve prođe u najboljem redu, da se svi zabave i naravno, na kraju sretno vrate svojim kućama.

Učenici su kroz ovo predavanje shvatili da se samo odgovornim i kulturnim ponašanjem u prometu tragedije mogu izbjeći.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđene su kazne i za pješake i za bicikliste. Predviđena kazna za prelaženje ceste izvan pješačkog prijelaza iznosi 300 kuna, što nam se možda čini puno, ali broj poginulih pješaka to demantira. Pješaci se, na žalost, ponašaju kao da promet nema veze sa njima, pa je šetnja preko ceste i po cesti postala normalno općeprihvaćeno ponašanje.

Edukacija i prevencija jedni su od najvažnijih segmenata sigurnosti u cestovnom prometu, pa će se članovi udruge KUP rado odazvati i organizirati predavanja i u drugim sinjskim školama.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh