banner stozer cz sinj

Predsjednik HAZU primio izaslanstvo VAD-a

Autor/ica
Objavljeno: 21 svibnja, 2014
vad_u_hazu01

Tekst i foto: Marijan Lipovac, Odnosi s javnošću HAZU

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio je izaslanstvo sinjskog VAD-a.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u utorak 20. svibnja izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj u kojem su bili njegov predsjednik Stipe Jukić, dopredsjednik Dinko Bošnjak, tajnik Ivica Nasić te alkarski vojvoda Ante Vučić. Oni su akademika Kusića izvijestili o pripremama za obilježavanje 300. obljetnice Sinjske alke 2015., kada će se uz ostalo održati i međunarodni znanstveni skup o 300. obljetnici slavne obrane Sinja 1715. u spomen na koju se svake godine i održava ova jedinstvena viteška igra, upisana u UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine.

Akademik Kusić sa zadovoljstvom je prihvatio sudjelovanje HAZU u proslavi ovog velikog jubileja, poručivši da je Sinjska alka jedan od simbola hrvatskog nacionalnog identiteta, važna za hrvatsku samosvijest u vremenu globalizacije, kao što su to i institucije poput HAZU, Katoličke crkve ili Matice hrvatske.

‘Kao predsjednik Hrvatske akademije uvijek idem na Sinjsku alku jer smatram da je to moja dužnost’, kazao je akademik Kusić, koji je od svojih gostiju na dar primio repliku alke.

Sastanku je uz akademika Kusića bila prisutna i Marina Štancl, tajnik HAZU.

vad_u_hazu02

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh