MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Predsjednik RH Ivo Josipović svečano otvorio vjetro-park i pogon ‘Eko-sir Puđa’

Autor/ica
Objavljeno: 15 srpnja, 2013

trilj1_150713

U okviru posjete Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Trilju je danas boravio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je otvorio Vjetro-park ‘Voštane-Kamensko’, a zatim je u zoni ‘Čaporice’  otvorio objekat ‘Eko-sir Puđa’ d.o.o. Osim Predsjednika, otvaranju su nazočili zamjenica ministra poljoprivrede Vesna Gantner, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać te ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Pezo.

Govoreći o vjetro-parku, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić istaknuo je kako je riječ o trenutno najvećem ulaganju u vjetroparkove na području Hrvatske.

‘Kako je i naglašeno prilikom otvaranja, riječ je jednoj ogromnoj investiciji, o trenutno najvećem ulaganju u vjetroparkove u Hrvatskoj. Investicija je vrijedna preko 60 milijuna eura’, naglasio je Ivan Šipić.

Šipić nadalje ističe kako su u ovaj projekt uglavnom uložena sredstva domaćih investitora, uz manji dio stranog kapitala. Grad Trilj je već ranije za ovu veliku investiciju osigurao odlične preduvjete u infrastrukturnom smislu.

‘Već 2005. godine smo u svojim prostornim planovima ostavili mogućnosti u vjetro i solar energiju. Predvidjeli smo gotovo 500 ha za ovakve investicije. Ono što je za Grad vrlo važno je to da će na godišnjoj razini uzimati dio ‘kolača’ od tih prigoda, iznos veći od milijun kuna, što će nam omogućiti nova ulaganja, nove investicije i stvaranje novih kapitalnih projekata za razvoj Trilja’.

Nakon Voštana, predsjednik RH Ivo Josipović posjetio je GZ ‘Čaporice’ gdje je upriličena svečanost otvaranja novog pogona za proizvodnju sira ‘Eko-dir Puđa d.o.o.’ Kapacitet mljekare je oko 5 tisuća litara mlijeka dnevno, a investitor namjerava zaposliti 16 osoba. Triljski gradonačelnik Ivan Šipić istaknuo je kako je ova investicija od velike važnosti za Grad Trilj. Osim što će se stvoriti nova rdna mjesta, otvaranje ovog objekta utjecat će na poticanje stočarstva na triljskom području.

‘Ovaj investitor želi vratiti ono što je davno zaboravljeno i izgubljeno na ovim područjima, a to je stočarstvo. Ovo je izravan poticaj za ulaganje u mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva’, naglasio je Šipić.

U okviru posjeta GZ ‘Čaporice’, predsjednik Josipović posjetio je i poznati pogon za preradu i pakiranje ribe ‘Conex trade’ gdje već radi nešto više od 150 radnika.

Dodajmo kako su predsjedniku Josipoviću uz triljskog gradonačelnika Ivana Šipića i njegove suradnike, domaćini bili župan Ževrnja sa zamjenicima Lukom Brčićem i Antom Šošićem.Ovom važnom društveno-gospodarskom događaju na triljskom području nazočili su i gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Cetinskog kraja.

ferata@ferata.hr
0997370409