tramax

Predstavljana knjiga Velimira Borkovića ‘Sinjski rat’

Autor/ica
Objavljeno: 12 lipnja, 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Alkarskim dvorima sinoć je, pod pokroviteljstvom Grada Sinja i VAD-a, predstavljena knjiga sinjskog profesora Velimira Borkovića ‘Sinjski rat’.

Govoreći o knjizi ‘Sinjski rat’ autor je istaknuo kako je ona nastala povodom 300-te obljetnice pobjede Sinjana nad Osmanlijama. Prema njegovim riječima ‘Sinjski rati’ ili ‘Mali rat’ u javnosti je često omalovažavan, nerijetko i od potomaka sinjskih branitelja. Borković je podsjetio kako je odnos snaga napadača i branitelja bio toliki i takav da je po svim vojničkim doktrinama i ratnim iskustvima grad morao pasti, te da nema racionalnog obješnjenja poraza neprijateljske vojske.

U knjizi su javnosti prvi put objavljena dva originalna dokumenta iz 1715. godine kojima generalni providur Dalmacije Alvise Mocenigo nagrađuje poznatog junaka Sinjskog rata Ivana Šimića zemljišnim posjedom zbog zasluga i uspješne obrane Sinja, o čemu je govorila Anita Librenjak, ravnateljica Muzeja Cetinske krajine.

O autoru i njegovoj najnovijoj knjizi govorili su gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, Marko Duvnjak, Anita Librenjak i Jakov Dukić. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa Sinj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh