tramax

Predstavljanje monografije ‘Tvrđava Grad’

Autor/ica
Objavljeno: 29 srpnja, 2020
Muzej pozivnica

U Zgradi Palacine, u Muzeju Cetinske krajine – Sinj svečano će biti predstavljena monografija ‘Tvrđava Grad’, u izdanju Muzeja Cetinske krajine – Sinj koja donosi opsežne i značajne podatke arheoloških istraživanja sinjskoga Grada u razdoblju od 1998.-1999. te od 2004. do 2014. godine. Sustavna arheološka istraživanja tvrđave Grad provodio je Muzej Cetinske krajine – Sinj, a rezultati tih istraživanja su redovito objavljivani u stručnim arheološkim radovima.

Monografija je bogato ilustrirana povijesnim izvorima, likovnim prikazima sinjskoga Grada koji predočavaju razvoj tvrđave, a donesene su sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza koji su pronađeni tijekom arheoloških kampanja. Kratak pregled povijesti grada Sinja potpisuje autor uvodnog poglavlja monografije Martin Vrgoč, a zatim slijedi pregled povijesti arheoloških istraživanja tvrđave Grad.

Autorice Anita Librenjak i Dubravka Čerina donose prikaz početka zaštitnih arheoloških istraživanja na tvrđavi Grad 1998. i 1999. godine te pregled arheoloških istraživanja od 2004. do 2014. godine koji je radi boljeg razumijevanja upotpunjen fotografijama, crtežima, tlorisima i presjecima na koje autorice upućuju kroz tekst. Druga cjelina obuhvaća katalog s tipološko-kronološkom analizom pokretnih nalaza. Autorica Daria Domazet bavi se glinenim lulama gdje donosi pregled različitih tipova kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih glinenih lula pronađenih tijekom istraživanja, a u članku posvećenom numizmatičkim nalazima uz tipološku, kulturno-povijesnu i kontekstualnu analizu obrađuje primjerke novca, od kojih najstarije monete pripadaju rimskom carskom novcu dok su ostali iz srednjovjekovnog i novovjekovnog razdoblja.

Danijela Petričević Banović obrađuje kasnosrednjovjekovnu i novovjekovnu keramičku građu. Glazirana višebojna keramika s ovog lokaliteta pripada luksuznom stolnom posuđu koje se datira od kraja 13. do 19. stoljeća, a uvozilo se iz poznatih keramičkih središta Italije, Španjolske i Osmanskog Carstva. Izbor likovnih prikaza sinjske tvrđave od 17. do 19. stoljeća donosi Anita Librenjak. Likovni prikazi na grafikama, litografijama, bakrorezima i rukom crtanim vedutama, kartama i planovima ponajbolje svjedoče o izgradnji i izgledu sinjske tvrđave kroz gotovo četiri stoljeća te prilično jasno objašnjavaju razne građevinske faze fortifikacijskog sustava tvrđave.

U predstavljanju će sudjelovati prof. dr.sc. Domagoj Tončinić (Odsjek za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu), dr.sc. Ante Jurčević (Arheološki muzej u Splitu), prof. Ivan Alduk (Konzervatorski odjel u Imotskom), autorice, arheologinje Anita Librenjak, Dubravka Čerina, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović.

Svečanom ozračju pridonijet će i prigodni program uz nastup glazbenika Mislava Norca, klarinet i klape Policijske uprave splitsko-dalmatinske županije sv. Mihovil iz Splita.

Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta ‘Sinj u sridu’.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh