svabo

Predstavljena fotomonografija Zauvijek okrunjena

Autor/ica
Objavljeno: 4 kolovoza, 2021
stol predstavljači

Foto: Ivan Alebić

U dvorani Muzeja Sinjske alke u Alkarskim dvorima pred velikim brojem posjetitelja sinoć je upriličeno predstavljanje fotomonografije.

Podsjetimo, u nakladi Franjevačkog samostana Gospe Sinjske tiskana je fotomonografija Zauvijek okrunjena, koja na 400 stranica bilježi slavlje dvaju sinjskih jubileja: tristotu obljetnicu slave obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i tristotu obljetnicu krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.).

Pored velikog broja svećenika i časnih sestara i ostalog vjerničkog puka i osoba iz javnog, političkog i društvenog života, predstavljanju su nazočili: fra Marko Mrše, provincijal provincije Presvetog Otkupitelja, sinjski gvardijan fra Ante Čovo, župnik fra Perica Maslać, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, ujedno i triljski župnik, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, predsjednik gradskog vijeća Petar Župić,čelništvo VAD-a predvođeno predsjednikom Stipom Jukićem, akademik Anđelko Akrap, direktorica TZ Sinja Monika Vrgoč i ostali.
Pozdravne riječi okupljenima uputili su provincijal fra Marko Mrše i gradonačelnik Miro Bulj.
U svojim govorima istaknuli su stalnu povezanost Čudotvorne Gospe Sinjske i puka Cetinskog kraja od davne 1715. do današnjih dana.

publika

Fotomonografiju su predstavili prodekan KBF dr.sc  don Josip Dukić,  fra Petar Klapež, odgovorni urednik i nekadašnji sinjski gvardijan, fra Šimun Markulin – glavni urednik.

Fra Petar Klapež koji je u vrijeme realizacije ovog projekta bio sinjski gvardijan i odgovorni urednik podsjetio je na vrijeme u kojem se provodila realizacija ovog projekta. Naglasio je značenje Čudotvorne Gospe Sinjske kao simbola vjere i opstojnosti naroda Cetinskog kraja. O važnosti lika Gospe Sinjske podsjetio je između ostalog na tri svetišta na području Europe:

‘Kada govorimo o Fatimi, vidjet ćemo kako pri prolasku njenog kipa ulicama i svetištem Portugalci mašu bijelim maramama. Kada se u Francuskoj slavi gospa Lurdska,u veličanstvenoj noći svijeća u procesiji se visoko podignu te svijeće. U Sinju, svatko hoće u procesiji dotaknuti Gospinu sliku i to je posebnost na taj način biti još bliže Majci Božjoj’, kazao je između ostalog fra Petar Klapež sadašnji voditelj katoličke misije u Munchenu.

klapež

Dr.sc. don Josip Dukić govoreći o samoj monografiji između ostalog je naglasio:

‘Vrijednost ove knjige, za razliku od predhodnih koje su izdavane u prigodi raznih jubileja, je značajna. Sada je ovo prvi put da se u relativno kratkom periodu sve uspjelo sažeti u jedan odličan uradak. Sva vjerska događanja koja su bila u onim velikim jubilejima 2015. i 2016. su tu, na jednom mjestu uz predivne fotografije i poratni tekst koji prati tu veliku povijest. Cijelo to razdoblje prati tijek događanja, povijest alke već puna tri stoljeća, sve uz zagovor naše zaštinice, i to je ovdje odlično prikazano’, kazao je između ostalog don Josip Dukić dodajući kako ova knjiga priča našu bremenitu prošlost, koja u cijeloj svojoj punini opisana u fotomonografiji je sigurno zalog za buduće naraštaje i budućnost.

DUKIĆ

Glavni urednik fra Šimun Markulin podsjetio je na hodogram svih aktivnosti koji su doveli do finalizacije ovog velikog projekta, a to je fotomonografija Zauvijek okrunjena. Između ostalog podsjetio je kako je sve počelo:

‘Ostvarenje projekta započelo je 10. prosinca 2018. tijekom susreta na kojem smo sudjelovali tadašnji sinjski gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać, tadašnji samostanski ekonom fra Filip Budić i ja. Na tom sastanku istaknuta je potreba da se u novoj knjizi – osim dvaju jubilarnih slavlja – predstave i plodovi sedmogodišnje priprave (2008. – 2014.)’, kazao je fra Šimun Markulin.

Dodaje kako je bitan naglasak bio stavljen i na suradnju triju institucija – Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva čiji je zajednički rad omogućio ostvarenje mnogobrojnih projekata, a koji su izravno bili povezani s proslavom Gospinih jubileja.

Fra Šimun Markulin u svom obraćanju i podsjećanju kako je nastajala fotomonografija je između ostalog kazao kako je pregledao oko 250 tisuća fotografija kako bi se došlo do konačnog broja koji se nalazi u fotomonografiji. Također je naglasio kako je obašao nekoliko kontinenata skupljajući određene podatke i zapise, te svoje obraćanje završio riječima:

‘U središtu povijesnih događaja 1715.i 1716. duboko je iskustvo vjere, vjere u blizinu Majke od Milosti. Sinjski providor Zorzi Balbi to potvrđuje u svojem izvještaju od 30. kolovoza 1715. pišući da su kršćanski branitelji Tvrđave predali Gospi svoja srca ‘u znak zahvalnosti za Njezinu čudotvornu pomoć i zaštitu’.
I mi večeras nastavljamo ispisivati sinjsku spomenicu te predajemo svim štovateljima Čudotvorne Gospe Sinjske i njezinim hodočasnicima ovu fotomonografiju kao znak zahvalnosti i pobožnosti, momento istine i dragocjeni zapis o jubilarnim slavljima u čast Majke Božje’, zaključio je uz veliki pljesak nazočnih fra šimun Markulin

markulin

Riječi zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta uputio je sinjski gvardijan fra Ante Čovo, a u prigodnom glazbenom programu s pjesmama Zdravo Marijo i Gospe sinjska Majko rame nastupila je Klapa Sinj.

klapa sinj

Programom je modelirao Ivan Bota, a nakon promocije u restoranskom dijelu Alkarskih dvora upriličen je prigodni domjenak za sve nazočne na promociji.
Od svih prodanih fotomonografija na predstavljanju, skupljene donacije bit će iskorištene za nabavu nove rasvjete u crkvi Gospe Sinjske.

Sam nakladnik, zagrebačka Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) je u ovom projektu sudjelovao s besplatnim donacijama od 800 komada fotomonografije za potrebe Svetišta Gospe Sinjske. Prve fotomonografije njih 425 podijeljeno je vojnicima, policajcima, braniteljima, vatrogascima na nedavnom sedmom hodočašću vojnih i policijskih postrojbi.

Predstavljanje ove promocije izravno se prenosilo na Facebook stranici i You Tube kanalu ‘Gospa Sinjska’.

foto okrunjena
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh