Predstavljena knjiga ‘Ptice slobode’ Gorana Kovačevića

Autor/ica
Objavljeno: 22 rujna, 2021
KOVAČEVIĆ

U zgradi Palacina sinoć je u nazočnosti velikog broja posjetitelja upriličeno predstavljanje knjige ‘Ptice slobode’, autora Gorana Kovačevića. Podsjetimo, bojnik u miru Goran Kovačević cijeli je radni vijek proveo u zrakoplovstvu. Dragovoljac je Domovinskog rata i jedan od osnivača prve zračne postrojbe u Republici Hrvatskoj – Samostalne zrakoplovne grupe. Poslije je to bio vod u sastavu 4. Brigade ZNG-a (listopad 1990.). Moderator, ugledni novinar Siniša Kekez, na početku predstavljanja o samoj knjizi je između ostalog naglasio:

‘Ova knjiga koju je Kovačević radno naslovio ‘Moj prvi grafit’ prakticira i zagovara zanemarenu, a toliko potrebnu kulturu sjećanja, analize i dijaloga i zato je dobrodošla i danas, kao i prije trideset ili tristo godina. U tom smislu treba se nadati da piščev grafit neće biti i zadnji jer rasprava koju ustrajno priziva ovom knjigom zapravo bi tek trebala započeti’.

Okupljene na ovoj promociji knjige pozdravio je sinjski gradonačelnik Miro Bulj. On je zahvalio autoru na svemu što je dao u Domovinskom ratu, napisanoj knjizi koja svjedoči o tim vremenima. Bulj je kazao kako je učinjena nepravda prema Sinju, Piketu i zrakoplovnoj grupi jer to je bila prva osnovana zračna snaga u Hrvatskoj, a to nije datum osnivanja HRZ-a, te je pozvao sve koji mogu da se uključe u ispravljanje te nepravde.

KOVAČEVIĆ

U nastavku programa prikazan je kratki video uradak HRT-a iz 1992 godine, čiji je glavni producent bio Sinjanin Goran Ugrin. U tom uratku prikazani su zrakoplovi i aktivnosti u kojima je uz autora knjige bio i prvi zapovjednik samostalne zrakoplovne grupe Matko Raos. Govoreći o tim događanjima, Ugrin je podsjetio na suradnju s autorom i njegovim suborcima, što je nakon toga preraslo u veliko prijateljstvo koje traje već punih 30 godina.

Jedan od predstavljača knjige bio je i novinar Slobodne Dalmacije Toni Paštar, koji je između ostalog kazao da je knjiga zapravo podjeljena na tri važna dijela:

‘U prvom dijelu Kovačević zapravo donosi biografiju svoje obitelji, na poseban način patnju svoje obitelji nakon što je njegov ćaća, koji je bio partizan, poslije poznatog Informbiroa završio na Golom Otoku. U drugom dijelu opisuje formiranje prve zrakoplovne grupe u Hrvatskoj. U tom dijelu Kovačević iskazuje pojedinosti osnivanja grupe i poimenice navodi devet osoba koji su bili prvi članovi samostalne zrakoplovne grupe. Tu autor iskazuje i određenu bol zašto taj događaj nije datum osnivanja HRZ-a, umjesto onoga kada je prvi MIG iz jugoslavenskog ‘vazduhoplovstva’ preletio u HRZ’.

Paštar je naveo i kako u trećem dijelu knjige autor piše pisma trojici prijatelja (jedan je živ, dvojica nisu), u kojima na svojevrstan način propituje ono što nije dobio ranije u njihovim zajedničkim razgovorima.

U svom obraćanju okupljenima, Kovačević je zahvalio svima koji su u velikom broju došli na promociju njegove knjige:

‘Pri pisanju ove knjige želja mi je bila osvježiti kulturu sjećanja, gajiti istinu i svjedočanstvo o Domovinskom ratu. Iako knjiga nije zamišljena kao autobiografska, ona je očito poprimila takav oblik. Da bih bio autentičan, moram poći od samoga sebe i svega onog što sam doživljavao i prošao u tom vremenu’.

Kovačević je pritom podsjetio na trenutak osnivanja prve zrakoplovne grupe u Hrvatskoj:

‘Prilikom osnivanja tada ilegalne postrojbe okosnicu smo činili Mate Raos, Mladen Krstulović i ja, a u tim okolnostima bio je neupitan i naš kolega Milan Nediljko Ivačić. Inicijativa nije bila službeno od Aerokluba Split čiji smo bili članovi, već od ove spomenute grupe’.

KOVAČEVIĆ

Kada je u pitanju aktivnost Aerokluba Sinj u tom vremenu osnivanja, Kovačević je istaknuo:

‘Aeroklub Sinj nije bio u tom formalnom dijelu osnivanja. Međutim, moram istaknuti kako je bilo dosta Sinjana kao članova Aerokluba Split. Poslije su u daljnjem djelovanju postrojbe došli članovi ovog kluba, odnosno padobranska grupa gdje je bio i Miljenko Jelić. Važno je napomenuti kako su sve aktivnosti na Piketu bile skoro 70 godina u nadležnosti AK Split, sve do 1992. godine kada je donesen Zakon o športu. Sinj je tada sve aktivnosti upravljanja usmjerio na AK Sinj. Ni na koji način ne želim umanjiti velik doprinos ljudi sa sinjskog područja, njihovih zapovjednika u Domovinskom ratu i ističem zahvalnost i divljenje, ali kada je u pitanju osnivanje ove postrojbe želim ukazati na nepobitno činjenično stanje’.

Pored četvorice navedenih Kovačević je naveo da su među devetoricom prvih članova zrakoplovne grupe bili još Željko Pavić, Boris Kekez, Branko Fridel, Mladen Škalic i Boženko Poljak.

Na kraju predstavljanja knjige ‘Ptice slobode’ povela se zanimljiva rasprava. Ratnog snimatelja Petra Malbašu zanimalo je zašto se autor odlučio tek sada na objavu knjige. Kovačević je slikovito odgovorio kako je voće odnosno kruška najbolja onda kada sazrije, tako je i ovo vrijeme sazrilo za knjigu.

Osvrćući se na knjigu, prvi zapovjednik samostalne zrakoplovne grupe, brigadir u miru Matko Raos, pohvalio je uradak svog ratnog kolege ali je smatrao da je trebalo određene događaje iz tog vremena još detaljnije opisati i predočiti čitateljima, posebno u vremenu priprema i samom osnivanju postrojbe. Raos je istaknuo kako o tim nekim pojedinostima i događajima sam autor i nije bio upoznat. U svom obraćanju Raos je kazao kako su poznate zasluge Mladena Bujasa, Ive Jelića i drugih u pripremi za obranu Dalmacije, a da je nemjerljiv doprinos u tom pogledu u cetinskom kraju dao tadašnji sekretar Sekretarijata za obranu Sinj Branimir Petričević sa suradnicima, uključujući i doprinos samoj pripremi, osnivanju i potpori Samostalne zrakoplovne grupe.

KOVAČEVIĆ

Miljenko Jelić, pukovnik u miru 4. Gardijske brigade, podsjetio je na akciju ‘Zelena tabla – Mala Bara’ u kojoj je osvojena prva vojarna bivše vojske i velike količina naoružanja i streljiva. Jelić, koji je tada vodio padobransko-diverzantsku desetinu 4. Gardijske brigade iz Sinja, prisjetio se tadašnjih događanja u kojima je svoj život dao Sinjanin Ante Vrdoljak. Pored prisjećanja na ovu akciju, sudionici u raspravi ukratko su podsjetili i na akcije na Šolti i Zbrojovku. Ivicu Vrcu zanimalo je kako su tada pripadnici zrakoplovne grupe, poslije voda, akcije odrađivali u noćnim satima. Gradonačelnik Bulj još jednom je na kraju pozvao sve, posebno izravne sudionike tih događaja iz 1990., da se uključe u ispravljanje nepravde, odnosno da se kao datum utemeljenja HRZ-a ubuduće ističe datum osnivanja Samostalne zrakoplovne grupe u Sinju.

U samu raspravu uključio se i autor koji je kazao kako je sama knjiga već polučila određen rezultat i potaknula zanimljive rasprave, a to je i cilj da se još mnogi uključe argumentirano i prijateljski u analizu napisanog, kako bi se u konačnici u cijelosti vidjela istina o svim događajima iz Domovinskog rata, a u ovom slučaju i sve aktivnosti oko osnivanja prve zrakoplovne postojbe u HRZ-u.

Na kraju, svim posjetiteljima Goran Kovačević je poklonio knjigu ‘Ptice slobode’ koja sadrži 214 stranica, uz prigodno napisano slovo. U programu tehničke potpore u promociji ove knjige sudjelovali su Toni Jagnjić, Joško Jagnjić i Ivica Ćosić.

KOVAČEVIĆ

 

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh