banner stozer cz sinj

Predstavljena knjiga ‘Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj’ mons. Mile Bogovića

Autor/ica
Objavljeno: 12 svibnja, 2018
predstavljanje2

U Alkarskim dvorima sinoć je predstavljena knjiga ‘Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj – u prošlosti i sadašnjosti’ autora Mile Bogovića.

Okupljenima su knjigu predstavili publicist Milan Bešlić, urednik Božidar Petrač, priređivač prof. dr. sc. Ante Bežen te sam autor prof. dr. sc. Mile Bogović.

‘Biskup vrlo argumentirano i objektivno govori o dijakroniji, dakle o povijesnom kontekstu naviranja srpstva i svetosavlja prema zapadnim granicama Hrvatske, a i dalje od hrvatskih. Govori također sinkronijski što to danas znači za nas i s kakvim problemima se mi danas susrećemo jer ti se problemi zapravo nisu nimalo riješili bez obzira na sve što se, naročito nakon Domovinskog rata, dogodilo. Ova knjiga s jedne strane zaokružuje njegovo dosadašnje proučavanje fenomena pravoslavlja i svetosavlja srpske pravoslavne crkve kao posebne crkve, s druge strane pokazuje nam kakvi su to odnosi bili kroz povijest Srba pravoslavaca i katolika Hrvata i s treće strane pokazuje što se zapravo danas oko nas zbiva’, kazao je urednik knjige, Božidar Petrač.

Urednik Petrač je govorio o tome kako se biskup od svojih ranih dana, dok je još bio bogoslov, posvetio pitanjima i istraživao pravoslavlje i svetosavlje na hrvatskim prostorima i teološku narav srpske pravoslavne crkve i njezino ponašanje te je to urodilo ovom knjigom koja i dijakronijski i sinkronijski pokazuje i svjedoči o tome što zapravo pravoslavlje, koje se pretvorilo u svetosavlje, zapravo znači.

predstavljanje1

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh