Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Predstavljena monografija ‘Kuzma Kovačić’

Autor/ica
Objavljeno: 14 studenoga, 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U organizaciji sinjskog ogranka Matice Hrvatske sinoć je u Alkarskim dvorima predstavljena monografija ‘Kuzma Kovačić’, autora Milana Bešlića. Monografiju su osim autora predstavili fra Mirko Marić i sam Kuzma Kovačić.

Na samom početku svečanosti okupljenima se prigodnim riječima obratila sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac. Potom se nazočnima obratio predsjednik Matice Hrvatske Sinj fra Mirko Marić, koji je istaknuo važnost velikog kiparskog djela Kuzme Kovačića, naglašavajući kako je on jedan od najznačajnih suvremenih hrvatskih umjetnika. Također je govorio o dugogodišnjoj povezanosti Kuzme Kovačića sa sinjskim krajem i Franjevačkim samostanom, koja se najbolje očituje kroz tri djela koje je izradio – spomenik fra Pavlu Vučkoviću, postaja križnog puta ‘Isus sreće svoju svetu majku’ i oltar s ambonom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

Govoreći o knjizi koju je priredio, ugledni hrvatski likovni kritičar Milan Bešlić je kazao:

‘Kuzma Kovačić je energiju za svoja djela crpio iz prostora zavičaja i kroz kršćansku duhovnost. Cijelog života nastojao je utjeloviti vjeru u kiparskoj vrijednosti’, kazao je Potravljanin Milan Bešlić.

Zahvaljujući svima koji su mu pomogli u realizaciji ove promocije i u stvaranju svojih kiparskih djela, posebno sinjskom ogranku Matice Hrvatske i fra Mirku Mariću, Kuzma Kovačić je više puta ponovio kako svoja djela stvara u vjeri.

‘Ovdje, u kraju koji je u cijeloj povijesti obilježen vjerom i kršćanskom kulturom koju su franjevci njegovali, na poseban način i s radošću tome svjedočim i večeras, predstavljajući knjigu u kojoj su moja djela, a među kojima su i ona koja su postavljena u Sinju’, kazao je Kovačić, naglašavajući kako je svoje kipove uredio ne razdvajajući vjeru i umjetnost.

Govoreći o sinjskom kraju, Kuzma Kovačić je kazao da pored vjerskog pogleda, koji je duboko ukorjenjen u narod Cetinskog kraja i njegov rad, ovaj kraj ima i veliku povjest u kojoj su se istaknuli veliki junaci.

‘Sav smisao duhovnog dara, zajedništva i ljubavi su i junaci, od fra Pavla Vučkovića do generala Mirka Norca. Svojim radom, kiparskim i umjetničkim, nastojim se utkati u tu stvarnost koju nam oni najbolje svjedoče’, kazao je Kuzma Kovačić.

Na kraju predstavljanja monografije Kovačić je odgovarao na zanimljiva pitanja nazočnih posjetitelja, koja su se uglavnom odnosila na nastajanje njegovih djela. Poseban osvrt Kovačić je dao na potpunu društvenu i političku marginalizaciju jednog od svojih najdražih djela, a to je spomen obilježja ‘Oltar Domovine’ na Medvedgradu.

Dodajmo kako je Kuzma Kovačić do sada imao četrdesetak samostalnih izložbi, kao i monogobrojne skupne izložbe u Domovini i inozemstvu. Njegova djela se nalaze u najznačajnijim galerijama i muzejima u Hrvatskoj, te u Vatikanu. Monografija ‘Kuzma Kovačić’ ima 334 stranice i devedesetak fotografija te obuhvaća glavninu njegovoga umjetničkog opusa.

Fotogalerija

 

ferata@ferata.hr
0997370409