ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Predstavljena monografija ‘Tvrđava Grad’

Autor/ica
Objavljeno: 31 srpnja, 2020
monografija tvrđava

U zgradi Palacine, u Muzeju Cetinske krajine svečano je predstavljena monografija ‘Tvrđava Grad’, u izdanju Muzeja Cetinske krajine.

Monografiju su predstavili prof. dr.sc. Domagoj Tončinić  sa Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i  prof. Ivan Alduk sa Konzervatorskog odjela u Imotskom. O monografiji i opsežnim istraživačkim radovima na Tvrđavi Grad govorile su i autorice arheologinje Anita Librenjak i Danijela Petričević Banović.

Kako je rekao prof. dr. sc Tonćinić riječ je o monografiji koja koja je ugodno iznenadila opsežnim i značnim podacima arheoloških istraživanja na Tvrđavi Grad. Znanstveni pristup i opsežna istraživanja implementirana u monografiju zasigurno će naći mjesto i kao nezaobilazna literatura o značajnoj tvrđavi u sinsjkoj povijesti.

Monografija je bogato ilustrirana povijesnim izvorima, likovnim prikazima sinjskoga Grada koji predočavaju razvoj tvrđave, a donesene su sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza koji su pronađeni tijekom arheoloških kampanja. Posebno nadahnuto o tvrđavi govorio je prof. Ivan Alduk koji je iznio niz zanimljivih detalja, do sada nepoznatih široj javnosti.

Na promociji monografije, koja se odvijala, uz iznimno poštivanje epidemioloških mjera bio je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban koji nije krio zadovoljstvo što je monografija ugledala svjetlo dana. Pohvalio je rad djelatnika muzeja Cetinske krajine i otkrio kako će novi postav biti iznimno zanimljiv te najavio skoro otvaranje Muzeja.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Policijska klapa Sveti Mihovil iz Splita i prof. Mislav Norac.

monografija tvrđava
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh