miro bulj
hdz banner
sdp

Predstavljena slikovnica ‘Priča o očima’

Autor/ica
Objavljeno: 6 travnja, 2021
priča

U zgradi Palacine predstavljena je slikovnica ‘Priča o očima’ autora prof. dr. sc. Tomislava Jukića, oftalmologa.

Slikovnica sadrži vesele tekstove pok. Mladena Kušeca, a ilustrirao ju je Zoran Perdić Lukačević. Predstavljajući slikovnicu, dr. Jukić je rekao kako je cilj slikovnice približiti djeci važnost očiju i zdravog vida na prikladan i zabavan način.

‘Poruka roditeljima je da provjere svojoj djeci vid kako bi mogli spriječiti nastavak slabovidnosti. U Republici Hrvatskoj u tijeku je Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti kojeg vodi dr.Bušić iz bolnice Sveti Duh. Svrha programa je pregledati svu djecu do navršene četvrte godine kako bi se pravodobno otkrilo i pristupilo liječenju slabovidnosti. Zašto do četiri godine?! Da se na vrijeme otkrije slabovidnost i počne s liječenjem kako bi se djeci popravio vid’, kazao je dr. Jukić.

slikovnica

‘Nekako sam mislio da roditelji nisu bili dovoljno uključeni u ovu problematiku i došao sam na ideju kako i roditelji mogu provjeriti vid djeci do četiri godine kroz jednu simpatičnu slikovnicu. Ovdje imamo sjajan tekst našeg pokojnog Mladena Kušeca i vesele ilustracije Zorana Perdića Lukačevića. Na kraju te slikovnice imamo jednostavan test kojim sami možemo svojoj djeci provjeriti orjetancijski vid i to je bila moja ideja i misao zašto je nastala ova slikovnica’, istaknuo je dr. Tomislav Jukić naglašavajući kako mu je posebno drago što je ovu slikovnicu premijerno predstavio u svom rodnom gradu,pritom zahvalio gradonačelnici Kristini Križanac i Gradu Sinju što su organizirali predstavljanje i što su prepoznali značaj slikovnice i projekta koji će zaživjeti na području cijele Hrvatske.’

Pored autora i ilustratora ovoj promociji nazočili su djelatnici dječjih vrtića koji djeluju na području Grada Sinja, djelatnici gradske uprave, zainteresirani građani i predstavnici medija.

priča o očima

Zahvaljujući prof. dr. sc. Tomislavu Jukiću što je odlučio premijerno ovu slikovnicu predstaviti u Sinju, gradonačelnica Križanac istaknula je kako će grad će otkupiti oko 200 slikovnica i podijeliti ih vrtićima na svom području.

‘Zaista ovo je jedan predivan poklon priču u očima dr.Tomislav Jukić donio je u naš grad i zapravo na jedan simboličan način nam prezentirao koliko naša djeca, roditelji, odgajatelji trebaju imati svijesti o vidu o onome što nas u životu čini kompletnim. Ovim simbolima koje je istaknuo u slikovnici mislim kako će svim roditeljima i djeci biti jako zanimljivo i da će uz pomoć slikovnice uspjeti rano otkriti probleme ako ih djeca ima ju s vidom’, kazala je gradonačelnica Križanac.

Predstavljanje slikovnice održano je u skladu s važećim epidemiološkim mjerama za suzbijanje virusa COVID 19.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh