Jadrantrans

Predstavljena zbirka Kuletinovih djela ‘Sinjski alkari i druge skladbe’

Autor/ica
Objavljeno: 31 srpnja, 2020
foto knjiga

Nakon predstavljanja knjige ‘Josip Kuletin – hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik’, autor fra Jozo Župić odlučio je prikupiti sve njegove note i tiskati ih u Zbirci koja bi bila na dobrobit hrvatske kulture. Upravo ta zbirka Kuletinovih djela ‘Sinjski alkari i druge skladbe’ sinoć je predstavljena u Franjevačkom klaustru u Sinju.

Pored autora, knjigu su predstavili fra Gabrijel Jurišić i prof. Marko Duvnjak. Na početku svečanosti kojoj je nazočio veliki broj poštovatelja Josipa Kuletina i njegovih djela, Gradska glazba Sinj pod ravnjanjem maestra Grge Grubišića izvela je koračnicu ‘Sinjski alkari’ te koračnicu ‘Kroz splitske kale’. Inače, koračnica ‘Sinjski alkari’ koju je Kuletin komponirao 1932. godine neizostavni je dio alkarskih svečanosti i nastupa Gradske glazbe Sinj. Alkarsko društvo 1939. u pismu se zahvaljuje Josipu Kuletinu na darovanom djelu.

Osim ovih koračnica u Zbirci se nalaze i druge koračnice koje će sigurno biti obogaćenje za mnoge puhačke orkestre, istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. Marko Duvnjak.

Autor ove knjige fra Jozo Župić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u njenoj realizaciji, uključujući i medije, u prvom redu portal Ferata. Dodao je kako je nakon knjige u kojoj je opisao Kuletinov život želio sva njegova djela staviti na jedno mjesto, odnosno u ovu zbirku.

‘Vjerujem kako ćemo i dalje istraživati njegov život i djela te uskoro održati simpozij u čast hrvatskog glazbenog velikana. Posebno me raduje što je večeras naša Gradska glazba izvela dvije njegove koračnice Sinjski alkari i Kroz splitske kale. Inicirat ćemo da se u što skorije vrijeme objavi i jedan CD s Kuletinovim djelima, kao i održavanje koncerata u gradovima za koje je Kuletin bio poseban vezan rođenjem ili glazbenim djelovanjem. To se odnosi na Sinj gdje je rođen te Split, Knin, Drniš, Karlovac i Varaždin. Međutim, sve treba krenuti od nas, od njegovog rodnog grada’, kazao je fra Jozo Župić, koji je ovom prigodom okupljene podsjetio na Kuletinov život te ispričao na koji način je došao do vrijednih zapisa i dokumenata koji su tiskani u ovoj knjizi.

klaustor

Govoreći o Josipu Kuletinu, fra Gabrijel Jurišić je podsjetio kako se njegovo ime nije smjelo spominjati, ali Bogu hvala vraćeno mu je dostojanstvo.

‘Bio je prešućivan, zabranjivan, ljudi nisu smjeli o njemu govoriti, a mnogi nisu ni znali za njega. Međutim, hvala Bogu istina je pobjedila i sada možemo nesmetano govoriti o njemu i njegovim velikim djelima. U ovoj knjizi pored Kuletinovih glazbenih djela opisan je i njegov život, muke i skončanje njegovog ovozemnog života. Nažalost, posljednje počivalište mu se ne zna. Sada svi koji se bave glazbom moraju u ruci imati ovu knjigu, a Josip Kuletin mora se uvrstiti u popis hrvatskih glazbnika’, kazao je u svom govoru fra Gabrijel Jurišić, podsjetivši kako je Kuletinovo stvaralaštvo i život naprasno prekinuto po završetku Drugog svjetskog rata, kada su ga odveli pripadnici OZNE i više se nije vratio.

Josip Kuletin radio je i stvarao u tri države – Kraljevina Jugoslavija, NDH i komunistička Jugoslavija. Naknadno mu je određen dan smrti 31. prosinca 1945., ali on je ubijen puno prije, kazao je fra Gabrijel Jurišić.

Pored Gradske glazbe Sinj u programu su sudjelovali glazbenici Natan i Ivor Zlodre. Okupljene je u ime Gradske uprave pozdravio savjetnik gradonačelnice Ivan Medvid, a na kraju zahvalu autoru i posjetiteljima iskazao je gvardijan fra Ante Čovo.

ovo ante
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh