banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Predstavljena zbirka poezije Snježanke Jadrijević ‘Izgubljeni ključ’

Autor/ica
Objavljeno: 5 kolovoza, 2015
izgubljeni_kljuc01

Izvor: Milenko Alerić

U Alkarskim dvorima sinoć je predstavljena zbirka poezije ‘Izgubljeni ključ’, autorice Snježanke Jadrijević.

‘Izgubljeni ključ’, prva je zbirka poezije Snježanke Jadrijević, u kojoj je objavljeno 111 pjesama koje su tematski podijeljene u pet dijelova.

Knjigu je pred stotinjak posjetitelja predstavila prof. Ljubica Bandić Alerić.

‘Snježanka je nakon dvadeset i nešto godina konačno skupila hrabrosti predstaviti se javnosti svojim lirskim pjesmama, pjesmama ljubavnog karaktera, socijalnog, pjesmama u kojima se pita o vječnim, egzistencijalnim temama, a na kraju zbirke dolaze pjesme koje predstavljaju vrhunac autoričinog i stvaralačkog i životnog sazrijevanja. To su pjesme metafizičkog karaktera u kojima dominira motiv križa jer, kako kaže sama autorica, križ je jedini put za prelazak na onu stranu oku nevidljivog, u neke druge sfere, neke druge dimenzije. Iako su tematski podijeljene na pet dijelova, pjesme čine jednu jedinstvenu cjelinu koje prate autoričinu i pjesničko i ljudsko sazrijevanje’, kazala je profesorica Bandić Alerić.

Pjesme iz zbirke ‘Igubljeni nključ’ recitirali su prof. Marko Duvnjak, prof. Jakov Dukić, prof. Tatjana Kovač Lovrić, Ivana Župić i sama autorica, koja se na kraju predstavljanja zahvalila svima koji su pomogli u izdavanju njene prve zbirke pjesama, posebno svojoj dugogogodišnjoj prijateljici Ljubici Bandić Alerić, kćerki Romani i svojoj majci.  U glazbenom dijelu nastupit će Dinko Šarić na gitari.

‘Neke pjesme su davno napisane, većina njih tamo negdje ratnih devedesetih godina, ali evo i u zadnje vrijeme nekako me slova više idu. Trebalo je dugo vremena da se sve to skupa pripremi u jednu zbirku. Sretna sam što smo ove gdoine uspjeli izdati zbirku i predstaviti je javnosti i nadam se da će svatko ponešto naći za sebe u njoj. Pisanje, pogotovo poezija, uvijek je jedno razgolićivanje nutrine. Čovjek sam sa sobom mora na neki način rasčistiti činjenicu da onaj čas kada poezija krene u svijet prestaje biti ‘moja osobna’ poezija i postaje poezija onih koji je čitaju. Na taj način možda se i prepoznaju neke sličnosti u osjećajima i u doživljavanju svijeta, u načinu na koji v rednujemo sebe i ljude’, kazala je autorica Snježanka Jadrijević.

Na predstavljanju zbirke posjetitelji su mogli vidjeti ogledne primjerke, a zbirka će se u prodaji naći nakon ovogodišnje Alke’.

Izdavač zbirke poezije Snježanke Jadrijević ‘Izgubljeni ključ’ je Udruga Srma Sinj, a tiskanje knjige pomogli su Županija splitsko-dalmatinska, Grad Sinj, Općina Otok i Grad Trilj.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh