svabo

Predstavljeni jesenski cetinski derneci Stipe Krce

Autor/ica
Objavljeno: 28 rujna, 2021
KRCE

U Gradskoj knjižnici Trilj sinoć je predstavljena knjiga ‘Jesen cetinskih derneka’ autora poznatog novinara, putopisca i književnika Stipe Krce. Knjiga je iz tiska izašla u izdanju Kulturnog društva Trilj, pa je u uvodnom dijelu ove lijepe i zanimljive kulturne večeri predsjednik društva dr. sc. don Josip Dukić ml. podsjetio na 15 godina uspješnog rada Kulturnog društva Trilj:

‘Naše društvo objavljuje petu knjigu Stipe Krce, novinara, pisca, pjesnika, rodom iz Jabuke. Nakon zbirke pjesama Grotulja ljubavi – Kad lopoči procvjetaju (2009.), zbirke priča Godina žutih tikava – Tako se živilo i predikalo (2014.), satirične poeme Svi moji nemiri (2015.) i knjige putopisnih tekstova Lipoti je ime Cetina (2018.), autor je čitatelje i KD Trilj za 15. obljetnicu postojanja obdario autobiografskom knjigom Jesen cetinskih derneka. I hvala mu na tome’.

Don Josip je zahvalio i svima koji su na bilo koji način pomogli u 15-godišnjem radu KD Trilj, od gradske i županijskih vlasti do pojedinaca i institucija. Dukić je najavio i iduće projekte Društva u prigodi ove obljetnice, ističući izdavanje monografije za 15 godina rada Kulturnog društva Trilj.

Govoreći o djelu ‘Jesen cetinskih derneka’, Dukić je istaknuo kako je autor ‘napravio literarni dernek’ i svojim pričama vratio mnoge u prošlost derneka, čime je mnogima probudio uspomene na ta zanimljiva vremena.

U svom prepoznatljivom stilu govora, koristeći stare nazive i riječi kako se nekada govorilo u selima i na dernecima, Krce je kazivao dio iz uvoda priča o dernecima koje je objavio u ovoj knjizi:

‘Dernek je selu ki pisma svatovin, ka cviće u proliću, ko rosa jutru… Selo bez derneka je selo brez crkve. Na dernek se iđe pivajući, a s njega vraća lešurajući. Kad bi svi ostali dani u godini bili ka šta je dernek, elem, e tekon unda bi se moglo kazat – a je lipo živit i ko more ovo platit’.

KRCE

U svom podužem govoru i pričama iz djetinstva i mladosti, okupljene na ovom predstavljanju autor knjige podsjetio je na brojne anegdote koje je imao, čuo, kao novinar zapisao. Kazivao je neke od svojih brojnih aforizama, govorio je o životu u Jabuci, Trilju, dernecima, a posebno na Mijovila. Kazivajući dio priča opisanih u svojoj knjizi, Krce je na simpatičan način pučkim govorom kazivao kako je nepravda napravljena jednom jelu, nekad neizostavnom, a to je pura:

‘U zemane rode sirotinja se okušala mesa od Božića do Božića, od Uskrsa do Uskrsa i kad bi se ujla za jezik. Sve ostale dane je bilo udri po puri i žmaran, puri i vareniki, puri i kiselini, puri i kupusu, udri po suvon puri… Pa bila ona sotna, soparna i glotna, brez zrna soli. Ila se pura sa svizin, e jedino nije s pršuton i pečenom janjetinom. Pura nas je održala, a ne pisma kako su pivali drugovi, kao recimo ‘Kad se sitin taloga i pure, sve mi suze niz obraze cure’.

Autor je na kraju o dernecima koje je opisao u ovoj knjizi i događajima koji su se na istima događali, metaforički se izrazio kako on zapravo nije napisao knjigu nego samo ponovio ono što je bilo.

KRCE

Knjiga ‘Jesen cetinskih derneka’ sadrži 16 priča na 550 stranica među kojima su i one naslova ‘Bog dili pamet, a adžija čorbu’, ‘Osmina na Gazu’, ‘Di je duba, tu je lada’, ‘Teške su suze divojačke, a materine još teže’.

Moderator programa bio je Ante Botić, koji je istaknuo kako je ovo idealno vrijeme predstavljanja ove knjige o dernecima, jer sve je to uoči Mijovila:

‘U prošla vremena robno-stočnih sajmova bilo je u mnogim mjestima Dalmacije, no malo koji se održao do današnjih dana, kao što je ovaj u Trilju. Mijovil ima posebnu draž i ove godine makar uz drugačiji način uz epidemiološke mjere, bit će to svojevrsna izložba svega onog što je napravila ljudska ruka’.

Autor i nakladnik u prigodi predstavljanja ove knjige svim posjetiteljima darovali su po jedan primjerak uz prigodno slovo autora posvetom.

KRCE

(foto: Ante Lišnić)

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh