TOMMY mel

Predstavnici Sabora zaobišli otvaranje spomen-obilježja na Kukuzovcu

Autor/ica
Objavljeno: 23 rujna, 2013
kukuzovac_spomenik4

Foto: Roko Pavlinušić

Pokrovitelj obilježavanja 70-te obljetnice stradanja civila iz Košuta, Turjaka i Brnaza, u okviru koje je jučer na Kukuzovcu upriličeno otkrivanje spomen-obilježja bio je Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. No, na otkrivanju spomenika u ime pokrovitelja nije se pojavio nitko. 

Kako smo saznali, svečanosti je trebala nazočiti izaslanica Predsjednika Sabora saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović, koja je organizatore dva dana prije svečanosti izvjestila kako neće doći. Razlog je što u službeni dio protokola polaganja vijenaca, nisu uvrštene udruge antifašista iz Sinja i Splita.

O nedolasku predstavnika Hrvatskog sabora upitali smo predstavnika  Inicijativnog odbora obilježavanja dr.don Josipa Dukića.

‘Nakon što smo službeno dobili obavijest kako Predsjednik Sabora kao pokrovitelj neće, zbog službene spriječenosti, nazočiti ovom događaju, obavješteni smo kako će njegova izaslanica biti Ingrid Antičević Marinović. Međutim, udruge antifašista iz Sinja i Splita, te jedna osoba s Vojnića zahtjevali su i vršili pritisak na nas da budu u službenom protokolu polaganja vijenaca. Mi smo od samog početka rekli da u službeni protokol ne želimo stavljati udrugu antifašista, a obrazloženje nismo dužni nikome davati. Mi smo inicijatori postavljanja spomenika i mi iza te odluke stojimo’, kazao nam je dr. don Josip Dukić.

Dr. Don Josip Dukić osvrnuo se i na način na koji su iz udruga antifašista kontaktirali Inicijativni odbor.

‘Njihov prvi kontat s nama bio kako će nam oni omogućiti medijsku i financijsku potporu ukoliko ih stavimo u službeni protokol. Na to nismo htjeli pristati, jer smo odlučili da udruga antifašista ne sudjeluje na manifestaciji u službenom dijelu, ali smo im rekli da nakon službenog dijela protokola mogu, kao i ostali, položiti vijence kod spomenika i to im ne može nitko zabraniti’.

Prema riječima dr. don Josipa Dukića, nakon kontakta s predstavnikom Zajednice udruga antifašista Inicijativni odbor dobio je obavijest koja je sve neugodno iznenadila.

‘Dobili smo odgovor od Sabora kako se gospođa Ingrid Antičević neće pojaviti na svečanosti, niti bilo tko u ime Sabora, niti će položiti vijenac, ali smo dobili usmenu potvrdu kako pokroviteljstvo Sabora ostaje. Ja žalim što se to dogodilo zbog toga što jedna udruga utječe na odluku jedne zakonodavne vlasti, odnosno na instituciju Predsjednika Sabora’, istaknuo je  dr.don Josip Dukić, ističući da ovim Inicijativni odbor završava bilo kakve daljnje rasprave po ovom pitanju.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije Krešimir Sršen kazao nam je kako ga je s otkrivanjem spomen-obilježja na Kukuzovcu upoznao dogradonačelnik Trilja u Košutama 26. kolovoza prilikom polaganja vijenca kod srušenog spomenika prvom splitskom partizanskom odredu.

‘Ja sam rekao da će mi biti osobito drago da dođem i budem tamo i da se poklonimo žrtvama, da u ime Zajednica položimo cvijeće ili vijenac. On je rekao da ćemo se čuti i tako je to ostalo’, kazao je Sršen, koji dodaje kako ga nakon toga nitko nije kontatirao po tom pitanju, a kroz medije se najavljivala svečanost.

Sršen ističe kako je nazvao triljskog dogradonačelnika i pitao ga što je s programom, te je li u protokol uvrštena i Zajednica udruga antifašista.

‘Dogradonačelnik mi je kazao kako Inicijativni odbor za proslavu nije za to da udruge antifašista budu u službenom protokolarnom dijelu polaganja vijenaca, te sa su takav stav zauzeli i za udruge iz Domovinskog rata i ostale pojedince’, istaknuo je Sršen naglašavajući kako ga žalosti ta činjenica po kojoj ne mogu na primjeran način odati poštovanje nevinim žrtvama fašizma.

Sršen naglašava kako se Zajednica udruga antifašista ne može uspoređivati s udrugama iz Domovinskog rata u ovo kontekstu,  dodajući kako je po ovom pitanju Sabor i organizatore kontatirao  član splitske Udruge antifašista Mirko Anić. Konačna odluka organizatora da Zajednica antifašističkih udruga ne bude u protokolu polaganja vijenca kod spomen obilježja iznenadila ja je, kaže Sršen.

‘Mislim da ta odluka nije civilizacijski ni povijesno vrijednosna, jer mi smo jedine zajednice ili udruge koje u stvari čuvaju, njeguju i razvijaju duh antifašizma kao cijeline, kulture i demokracije. Mislim da je necivilizacijski nas isključivati iz protokola i to je naravno našlo refleksiju, odraza gore u Saboru.’

Predsjednik Zajednice antifašističkih udruga Županije splitsko- dalmatinske kaže kako Zajednica nije ni u nikakvom sukobu ni s kim, pa ni s Inicijativnim odborom organizacije ovog obilježavanja, kako se navodi u medijima.

‘To je samo stvar jednog civilizacijskog odnosa jednih prema drugim, ništa drugo. Ja ga neću u tom smislu ispravljati, da ja budem korektiv. Neka svatko ima svoju savjest. Neka vide da li je na pravom mjestu bila savjest kada se nije dozvolilo Zajednici antifašista da bude dio protokola. Ja sam tužan što se ovo moralo desiti’, kazao nam je Krešimir Sršen, predsjednik zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije.

ferata@ferata.hr
0997370409