miro bulj
hdz

Predstavnici Županije i Zdravstvene škole posjetili SSŠ Bana Josipa Jelačića

Autor/ica
Objavljeno: 4 lipnja, 2020
skola srednja strukovna

Srednju strukovnu školu Bana Josipa Jelačića u Sinju danas su posjetili Mirjana Kurtović, ravnateljica Zdravstvene škole Split i Ante Radovčić, viši stručni savjetnik u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Razlog posjete je uvođenje novog programa u ovu školu – smjer medicinske sestre/medicinski tehničar od školske godine 2020/2021.

Radovčić nam je kazao kako su pripreme za uvođenje smjera medicinskih sestara/tehničara u sinjsku strukovnu školu počele prije tri, četiri mjeseca.

‘Mislim da je vrlo opravdano za područje Cetinske krajine da imamo taj novi program koji je tražen i za kojim na HZZ-u postoji velika potreba. Jedan veliki dio učenika iz Sinja ide u Zdravstvenu školu u Split, što iziskuje troškove putovanja i gubitak vremena i novca, a ova škola ima prostorne uvjete za realizaciju toga programa. Ravnatelj Stipe Ivišić već poduzima pripreme da napravimo sve kako bi se to realiziralo na jednoj razini standarda 21. stoljeća. U prvoj i drugoj godini školovanja učenici će biti u klasičnim učionicama, koje će biti obnovljene u svim svojim segmentima, a u trećoj i četvrtoj ćemo napraviti kabinete. Praktična nastava će se odvijati u vašoj zdravstvenoj ustanovi, tako da će biti ispunjeni svi uvjeti’, kazao nam je Radovčić.

Ravnateljica Zdravstvene škole Split Mirjana Kurtović, nakon obilaska školske zgrade, kazala nam je kako prostora u školi za uvođenje novog programa ima i više nego dovoljno te da će učenicima koji se od iduće školske godine upišu u zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar u Sinju biti odlično.

‘Za sada još ništa ne treba posebno raditi u školi, jer prve dvije godine učenici imaju gimnazijski program, a nakon toga počinju sa strukom. Do tada će ova škola urediti jedan kabinet, a vjerojatno će se uključiti i vaš stacionar. Dakle, toj djeci će biti izvrsno. Naime, kod nas u Splitu je njih oko 70. Od prvog razreda, dakle s 14,5 ili 15 godina ta djeca putuju u školu ‘zorom ranom’ i tako 5 godina. Ovo je izvrstan potez Županije, jer će djeca biti s roditeljima u tim kritičnim godinama kada im treba najviše pomagati, a tek kao odrasli će putovati u školu u Split, zapravo ne u školu već u bolnicu, nakon što se uvede struka, a tada će već imati 18 godina i to je nešto sasvim drugo. Ovo je po meni, ‘potez i po’, što bi rekli naši učenici, za Sinj, za djecu, za roditelje, pa i za Županiju’, kazala je ravnateljica Kurtović, koja je dodala kako bi medicinskih sestara trebalo upisivati još više i u splitskoj i u sinjskoj školi, jer ih nedostaje u cijeloj Europi.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Bana Josipa Jelačića, Stipe Ivišić, potvrdio nam je da se u školi provode pripreme za uvođenje novog smjera.

‘Današnji posjet je također pokazatelj da ulažemo velike napore da dobro startamo. Ravnateljica Kurtović i gospodin Radovčić su prave osobe koje će nam pomoći na tom putu da se pripremimo. Za sve što nam je potrebno imamo podršku Županije, kojoj ovim putem zahvaljujem, tako da mislim da nam ništa neće nedostajati. Imamo još dvije godine za opremiti kabinet i tu računamo na pomoć Županije. Obratio sam se i jedinicama lokalne samouprave s našeg područja da i one daju svoj doprinos, jer bi trebali ovu školu doživjeti kao nešto svoje, kao nešto perspektivno i otvoreno. S ovim novim zanimanjem pokazujemo da imamo jednu novu perspektivu i da idemo u jednom novom smjeru, što do sada Sinj nije imao’, zaključio je Ivišić.

Radovčić je kazao kako Županija SD u posljednje vrijeme dosta ulaže kako bi se postigao viši standard u osnovnom i srednjem školstvu na području Sinja i Cetinske krajine te da će i dalje raditi na tom planu. Između ostaloga, podsjetio je na planove proširenja djelatnosti Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca na srednju školu.

‘Mi ćemo sigurno napraviti sve da se proširi djelatnost glazbene škole. Nekad to ide sporije, ali naša želja je da se to doista u Sinju dogodi’, kazao je Radovčić.

Županije SD pokrenula je još jedan projekt vezan za školstvo na području grada Sinja. Riječ je o uvođenju produženog boravka za djecu nižih razreda osnovne škole, koji bi mogao zaživjeti već od iduće škoslke godine u OŠ Marka Marulića u Sinju.

‘Vremena se mijenjaju, potrebe se mijenjaju i školstvo se treba prilagođavati. Javljaju se potrebe da djeca budu zbrinuta dok pohađaju prvi, drugi i treći razred osnovne škole. Zato smo ponudili mogućnost produženog boravka u OŠ Marka Marulića u Sinju. Imamo neslužbene informacije da je to Sinju potrebno. S obzirom na značaj grada Sinja i broj učenika, vjerujemo da će biti zainteresiranih i da će se moći formirati jedan razred. Mi smo iz UO za prosvjetu, kulturu i sport SDŽ dostavili ravnateljima dopis, a predhodno smo imali i jedan sastanak s njima, te anketu kojom u prvom dijelu informiramo roditelje što je to produženi boravak, na koji se način realizira, a u drugom dijelu ankete tražimo njihovu izjavu da vidimo koliko će biti zainteresiranih. Ja se nadam da će sve informacije roditelji uspjeti dobiti, a ako bude potrebno može se organizirati i jedan sastanak s roditeljima, svakako prije početka škoske godine’, kazao je Radovčić.

Učenici će u produženom boravku moći boraviti do 10 sati, imat će tri obroka, dvije učiteljice i to jednu za redovnu nastavu i jednu koja će raditi u produženom boravku.

‘To je jedan visoki standard. Djeca će biti u toplom, čistom, nahranjena, pod nadzorom učitelja, a mislim i da će cijena biti prihvatljiva s obzirom da će Grad Sinj, siguran sam, sufinancirati dio troškova, kako bi roditeljima bila što prihvatljivija. Djeca će završiti sve svoje obveze u školi, neće trebati nositi knjige kući, jer neće biti potrebe, ali će se tu i igrati i oni će tu zaista biti djeca. Kada završi nastava, koristit će i unutarnje prostore škole, koji će se dodatno urediti da budu sigurni i ugodni za boravak, i vanjske koji su, obzirom na položaj škole, zaista lijepi’, zaključio je Radovčić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh