svabo

Preminuo Moće Bogdan, otac sinjskog folklora

Autor/ica
Objavljeno: 5 veljače, 2014

moce_bogdan

Sinj i Cetinska krajina ostali su bez još jednog od svojih poznatih ljudi. U 81. godini u svome domu preminuo je jedan od najpoznatijih folkloraša Cetinskog kraja, pa i šire, Ljubomir Moće Bogdan.

Ljubav prema etno baštini i tradicijskim običajima svoga kraja Ljubomir je primio od svojih roditelja. Sa usavršavanjem plesova počeo je na školovanju u Rijeci 1949. godine. Moće je često znao kazati kao je u mladosti, u vrijeme blagdana Velike Gospe, gledao momke i cure kako plešu svoja kola i pjevaju, a on bi bilježio njihove korake i pokrete što je u stvari njegov koreografski početak rada i stvaralaštva s mnogim kulturno umjetničkim društvima i skupinama.

U svom plodonosnom djelovanju vodio je KUD Alkar koji je djelovao u okviru tvornice Dalmatinka. Najviše svog stvaralaštva utkao je kroz rad KUD Glavice, odnosno ranije KUD Frano Masnić. S ovim kulturnim društvom sudjelovao je na brojnim manifestacijama i smotrama folklora diljem Hrvatske i inozemstva. Svoje znanje  prenosio je i na brojne folkloraše u Hrvacama i Brnazama, Košutama i ostalim mjestima. Njegov rad prepoznali su i hrvatski iseljenici iz Pitsburgha, gdje je nakon vojske trebao otići raditi, ali nije. Iako je u daleki svijet već poslao muške i ženske vrličke narodne nošnje, ostao je u svome sinjskom kraju.

Tijekom svog života obučio je i raznim plesovima naučio više od tri tisuće ljudi. Moće je za svoj plodonosni rad dobio brojna priznanja i nagrade, a 2010. godine od grada Sinja za dugogodišnji plodan, svestran, i uspješan rad kao autor i koreograf u raznim kulturno-umjetničkim društvima dobio je nagradu za životno djelo. Kruna njegova folkloraškog života svakako je djelo ‘Sinjski dernek’ koje je i autorski zaštićeno. Nema kulturno umjetničkog društva i manifestacije na kojima se ne izvodi Moćin dernek koji svjedoči i životu i etno baštini ljudi iz Cetinske krajine.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh