Premješta se ‘Djevojka sa vrčem’?!

Autor/ica
Objavljeno: 30 listopada, 2020

 

slika

Pokretačica inicijative STOP betonizaciji gradskog parka Trilj, magistra povijesti umjetnosti Anđela Galić poslala nam je dopis u kojem, među ostalim, tvrdi kako unatoč protivljenju, kreću radovi na izmještanju spomenika Djevoka sa vrčem – Spomenik rijeci Cetini u triljskom gradskom parku.

Podsjetimo, članovi Inicijative traže da se spomenik akademskog kipara Vanje Raduša ostane na svom izvornom mjestu dok su triljske gradske vlasti mišljenja da postojeća lokacija nije primjerena te kako sadašnje stanje fontane predstavlja veliku ugrozu za sve građane koji koriste park. Dopis Anđele Galić donosimo u cijelosti.

‘Iako projekt premještanja Spomenika rijeci Cetini nitko osim gradskih vlasti nije vidio, niti je poznato tko je projekt izradio ili tko je izvođač spornih radova, te unatoč protivljenju velikog broja građana i struke, radovi kreću!
Da stvar bude gora zaposlenici Konzervatorskog zavoda u Splitu su iznijeli mišljenje protivno premještanju Spomenika s izvorne lokacije te su izradili prijedlog njegove trajne zaštite i u srpnju ove godine ga uputili Ministarstvu kulture. Čini se kako ni to nije omelo gradske vlasti da ostvare svoj naum – dapače, požurili su s radova kako bi preduhitrili očekivano proglašenje Spomenika kulturnim dobrom i obnovili ga u skladu sa svojim estetskim mjerilima.
S obzirom na to da je Spomenik već ranije od Ministarstva kulture prepoznat kao vrijedan i stavljen pod preventivnu zaštitu (koja je nažalost istekla), nema razloga da postupak njegove trajne zaštite ne bude afirmativan.
U tom slučaju bi Spomenik rijeci Cetini postao trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske , a njegova bi obnova podrazumijevala strogi nadzor stručnih tijela s ciljem očuvanja izvornosti i cjelovitosti ove vrijedne spomeničke baštine.
Podsjetimo, riječ je o prvom javnom spomeniku Trilja postavljenom 1958. godine i pozicioniranom u središtu gradskog parka, koji ujedno funkcionira i kao glavni trg na kojem se održavaju svi javni događaji.
Upravo zato, park sa Spomenikom rijeci Cetini predstavlja najvrjedniji urbani mikrolokalitet grada Trilja te je nužno sačuvati njegovu povijesnost i umjetničku izvornost, koja se upravo ovakvim drastičnim i spornim projektom negira i omalovažava uz utješne izjave vladajućih, poput: Vjerujte nam, bit će ljepše!.
Ovakvim pristupom dodatno se naglašava nepostojanost konkretnih argumenata takvom činu, te se potvrđuje samovolja Triljskih vlasti u odlučivanju o složenim pitanjima koja zaslužuju involviranost stručnjaka različitih profesija (urbanista, arhitekata, konzervatora, povjesničara umjetnosti).
Iako se često u našem gradu susrećemo s problemom huliganskog odnosa prema javnom dobru – stoga klupe, koševi za smeće i rasvjetna tijela nisu dugog vijeka jer služe kao punktovi adolescentskom dokazivanju , sličan obrazac se događa i u slučaju Spomenika rijeci Cetini, koji je postao punkt političkog dokazivanja – stoga mjesto na kojem se nalazi već 62 godine , jednostavno više nije prikladno te ga je potrebno, ne samo obnoviti u skladu s konzervatorsko- restauracijskim principima, nego i uljepšati.
U konačnici prepoznatljivi simboli grada poput parka, Spomenika rijeci Cetini, visećeg mosta ili plaže Drinić estetskim operacijama postaju skupe realizacije loših rješenja, osvijetljeni šarenim svjetlima’, stoji u dopisu.

slika
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh