Prijedlog proračuna za 2014. u ponedjeljak pred vijećnicima

Autor/ica
Objavljeno: 18 prosinca, 2013
sinj_ab_foto

Na sjednici sinjskog Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak, 23. prosinca, raspravljat će se o Prijedlogu  proračuna za 2014. godinu. Usvajanje ovog dokumenta iznimno je važno ne samo zbog toga što proračun općenito predstavlja temeljni okvir funkcioniranja jedinica lokalne samouprave, nego i zbog novih, pomalo čudnih, zakonskih okvira. Naime nedonošenje proračuna podrazumijeva raspisivanje novih izbora, kako za gradske vijećnike, tako i za gradonačelnika i njegove zamjenike.

Prema riječima povjerenika Ante Babića, sinjski HDZ je raspravljao o Prijedlogu proračuna za 2014. godinu, no još nije zauzeo konačan stav. Nakon što između sebe usuglase amandmane, HDZ-ovci će o istima pregovarati s gradonačelnikom, a o svemu će javnost izvijestiti u petak na konferenciji za novinare.

Mladen Vidić, vijećnik HSLS-a navodi kako će stav njegove stranke biti usuglašen sa stavom koalicijskog partnera.

‘U tijeku su konzultacije i s našim koalicijskim partnerom HDZ-om, ali i unutar HSLS-a. Koliko znam, ni HDZ nema definitivan stav, a i mi još uvijek imamo intenzivne konzultacije unutar stranke. Koalicija je čvrsta, pouzdana i nije upitna. Čekamo stav većega partnera HDZ-a i stav Izvršnog odbora HSLS-a će biti sukladan stavu HDZ-a’, kazao je gradski vijećnik HSLS-a Mladen Vidić.

Nezavisni vijećnik Miro Bulj ostao je pri odluci prema kojoj vijećnici s njegove liste neće podržati prijedlog gradskog proračuna.

‘Proračun je, kao i svi dosadašnji, popis želja i neostvariv je. Gradonačelnik na teret Grada gradi sportsku dvoranu od 13 milijuna kuna i ukupno se, s dvoranom, za sport izdvaja preko 35 posto sredstava. Jedino što možemo u ovom trenutku je ocijeniti gradsku vlast upravo preko proračuna, stoga vijećnici Nezavisne liste Miro Bulj neće podržati Prijedlog proračuna za 2014. godinu’, kazao je Bulj.

Predsjednik sinjskog SDP-a Stipe Jadrijević Cvrlje kaže kako će vijećnici SDP-a glasovati sukladno stavu Gradskog odbora stranke, koji će odluku donijeti narednih dana.

‘Smatramo da je korekcija Proračuna potrebna i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Ovisno o tome hoće li predlagatelj uvažiti ili ne  amandmane SDP-a, odlučit ćemo hoćemo li na sjednici proračun podržati ili ne’, kaže Jadrijević Cvrlje.

Stipe Maganić, vijećnik HNS-a koji je u koaliciji s SDP-om, mišljenja je kako je proračun dobro pripremljen.

‘Mislim da je Prijedlog proračunan dobro napravljen, iako će HNS imati i neke amandmane. Mislim da u ovome trenutku nikome nije do rušenja proračuna i novih izbora. HNS će s koalicijskim partnerom dogovoriti stajalište i zajedno s njime izići’, kazao je Maganić.

Naravno, vijećnici NL dr. Jadrijevića podržat će Prijedlog proračunan za slijedeću godinu. To je za Feartu i Hit radio potvrdio prvi čovjek vladajuće Nezavisne liste dr Stipislav Jadrijević.

‘Mi smo s gradonačelnikom sudjelovali u izradi Prijedloga proračuna i želimo da u tome sudjeluju i ostale političke opcije. Gradonačelnik ih je zvao na sastanke da vidimo kako složiti proračun. Kriza je i proračun neće biti izdašan, a dijelom će biti i razvojan’, kaže dr. Jadrijević.

Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan navodi kako je o Proračunu već razgovarao sa svim političkim opcijama u Gradskom vijeću, te da očekuje i amandmane.

‘Ukoliko amandmani budu od interesa za građane, naravno da sam spreman na određene kompromise. U ovom trenutku nemam sve sagledano, ali koliko mi je poznato iz razgovora s većinom političkih opcija, amandmani su prihvatljivi i ne vidim niti jedan razlog da ne postignemo politički konsenzus unutar Gradskoga vijeća. Očekujem prolazak Prijedloga proračuna’, kazao je gradonačelnik Glavan.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh