TOMMY mel

Priopćenje za medije Političke platforme Možemo!

Autor/ica
Objavljeno: 9 travnja, 2024
mozemo

Politička platforma Možemo uputila je priopćenje za medije.

‘Politička platforma Možemo! U IX. izbornoj jedinici donosi program koji građanima i građankama omogućuje veću kvalitetu života, bolje radne uvjete, plaće i bolje radna mjesta, sprječavanje devastacije obale i prirodnih resursa, sprječavanje napuštanja zaleđa i odljeva mladih, ali i bolju prometnu povezanost.

Listu političke platforme Možemo! U ovoj jedinici čine Maja Šintić, Ivan Slavica, Ana Šimić, Marko Lukavac, Nina Miličević, Ivica Smoljan, Silvana Čeko Jurišić, Zdravko Belušić, Iva Ivas, Dušan Miloš, Antonija Letinić, Jere Meić, Petra Hrašćanec i Dunja Gusić. Kandidati/kinje na listi dolaze iz gradova, ali i manjih mjesta izborne jedinice, a povezuje ih snažan interes i opredijeljenost za zaštitu javnog i pomorskog dobra, unaprjeđenje kvalitete života lokalnog stanovništva, unaprjeđenje obrazovanja, položaja poduzetnika, kulture i zdravstvenih i drugih socijalnih usluga.

mozemo

Budući da u ovoj izbornoj jedinici govorimo o predjelima u kojima je mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije značajna, vrijedi naglasiti cilj iz programa platforme Možemo! koji se odnosi na solarizaciju Hrvatske. Kroz ovaj strateški cilj okupit će se klasteri javnih i privatnih tvrtki koje će sinergijski stvarati sustav u kojem je moguće proizvoditi energiju za lokalne potrebe, a pritom razvijati visokokvalitetna radna mjesta i osigurati raznolike gospodarske aktivnosti na području. Danas u ovom području vidimo kako se izuzetni krajobrazi po vrlo niskoj cijeni prepuštaju u ruke privatnim tvrtkama koje postavljaju solarne panele iz uvoza i na značajnom krajobrazu proizvode energiju i stječu dobit koja na niti jedan način ne dolazi do lokalne zajednice, niti doprinosi njihovom zapošljavanju. Zbog toga je potrebno pitanje energije i energetske neovisnosti vratiti u fokus, a građanima omogućiti da od proizvodnje energije iz obnovljivih izvora imaju višestruke koristi.

Jedan od najvećih problema poljoprivrednika i malih proizvođača hrane svakako je pristup tržištu i predvidljivost plasmana. Vrlo često su proizvođači žrtve visokih troškova posrednika i nedostatne vlastite ili zajedničke infrastrukture za čuvanje, obradu, skladištenje, zamrzavanje ili sušenje prehrambenih proizvoda. Stoga ćemo na svim razinama, od nacionalne do lokalne, uvesti sustav zelene javne nabave hrane i pića za javne subjekte poput vrtića, škola, bolnica, javnih ustanova, državne i lokalne samouprave uz kriterij udaljenosti proizvođača i načina proizvodnje (ekološki uzgoj). Sve ovo doprinijet će snažnijem razvoju poljoprivrede, ali i boljem sustavu u kojem je put od proizvođača do konzumenata lokalno i ekološki uzgojene, zdrave hrane, kratak i održiv, a naša djeca i korisnici javnih usluga mogu konzumirati lokalnu i zdravu hranu.

mozeemo

Vrijedi istaknuti i ciljeve kojima se zaštićuju javni prostori, pomorsko i javno dobro, a građane se poziva na sudjelovanje u odlučivanju o upravljanju tim prostorima. Dosada, zbog orijentiranosti na eksploataciju naših javnih prostora, povijesnih jezgri gradova i obale, građani osjećaju velik pritisak. Povećavaju se troškovi života, a postaje gotovo nemoguće unajmiti ili kupiti nekretninu za život. Pretjerana apartmanizacija dovodi do toga da je prosječnom građaninu/ki sve teže zadržati kvalitetu života u zajednici. Zbog toga će se naše mjere usmjeriti na uključivanje građana u odlučivanje o upravljanju značajnim javnim prostorima i pomorskim dobrom, uz ograničavanje i strože kontrole daljnje apartmanizacije, betonizacije i turistifikacije naših gradova i mjesta. Pritom, snažan se naglasak stavlja na osiguravanje državno poticane dostupnosti stanova za najam i kupnju kroz javni stambeni fond i poticanje zadružnog, neprofitnog sektora stanogradnje.

Politička platforma Možemo! poziva sve građane/ke da zamisle život u državi u kojoj se problemi rješavaju sustavno, s povjerenjem u iskrenost i poštenje vlasti i u njihovom najboljem interesu.’

ferata@ferata.hr
0997370409