BANNER FERATA

Pripreme za Znanstveni simpozij uoči 300. obljetnice pobjede Sinjana

Autor/ica
Objavljeno: 29 ožujka, 2014

fra_josip_grbavac01

Proslava Velike Gospe i Alke u Sinju svake godine je slavlje obljetnice čudesne obrane Sinja iz 1715. godine. Ipak, slijedeće godine na ‘okruglu’ obljetnicu biti će to posebno, jer će Sinjani i Cetinjani na poseban način obilježiti 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja i isto toliko godina od kako se trči jedinstvena viteška igra Alka.

Ova velika obljetnica zavrjeđuje posebnu pripravu i veliko slavlje. Organizacijski odbor koji je formiran prije nekoliko godina planirao je niz projekata za pripravu te Obljetnice. Jutros je u Alkarskim odvorima održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici VAD-a, Grada Sinja i ostalih jedinica lokalne samuprave s područja Cetinske krajine i sinjskog Svetišta. Tema sastanka bila je organizacija velikog međunarodnog Znanstvenog skupa koji će se održati iduće godine. Predsjednik Organizacijskog odbora Skupa je fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju.

‘Znanstveni skup biti će organiziran u prvoj polovici svibnja iduće godine. Simpoziji će trajati tri dana, odnosno četvrtak, petak i subotu. Poslijednjeg dana simpozija, u subotu, ugostit  ćemo Zagrebačku filharmoniju. Dan poslije biti će vanjska crkvena proslava na kojoj ćemo, nadam se, okupiti sve hrvatske biskupe’,  kazao je fra Josip Grbavac.

Fra Josip Grbavac je podsjetio kako je pokrovitelj proslave 300. obljetnice obrane Sinja Hrvatski sabor, no naglasio je kako će se  tražiti i ostala pokroviteljstva i potpore.

‘Tražimo i pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za ovaj Znanstveni skup za koji je već dogovoreno 59 predavanja, a koji će, s obzirom na predavače, imati međunarodni karater.’

Dio Skupa koji je vezan za Alku bit će organiziran u Alkarskim dvorima, a drugi dio, koji se bavi tematikom o Gospi, održavat će se u Svetištu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh