Produžen rok za upis u produženi boravak, mogu se upisati prvašići iz cijele Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 27 lipnja, 2020
sinj skola mm

Splitsko-dalmatinska županija od iduće školske godine u OŠ Marka Marulića u Sinju ima namjeru provoditi program produženog boravka za učenike 1. razreda osnovnih škola. Stoga je županijski UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport početkom lipnja zadužio ravnatelje sve četiri škole na području Grada Sinja za provedbu ankete među roditeljima, u okviru koje su roditelji mogli dobiti više informacija o programu te iskazati interes za upis djece u produženi boravak. Sudeći prema odazivu, interes je loš, pa je rok za prijavu produžen još tjedan dana, odnosno do 3. srpnja.

Pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić ističe da bi se uvođenjem ovoga programa izravno podigao pedagoški standard na području Grada Sinja i okolice. Splitsko-dalmatinska županija, kao osnivač, osigurala bi uvjete za organizaciju programa te bi snosila sve režijske troškove i troškove održavanja, zaposlio bi se još najmanje jedan učitelj/ica, a Grad Sinj bi trebao sufinancirati provedbu programa, kako bi trošak roditelja bio manji.

Ukupna cijena troškova iznosi 700 kuna po učeniku i 25 kuna po nastavnom danu za prehranu učenika, koja uključuje tri obroka dnevno.

‘Svi gradovi i općine u kojima se realizira program produženog boravka participiraju s 50 posto troška po učeniku. To znači da je ukupni trošak, uključujući prehranu učenika, za roditelje u tim gradovima i općinama oko 800 kuna. Grad Sinj je načelno iskazao namjeru sufinanciranja, međutim još uvijek ne znamo u kojem opsegu bi sufinancirao troškove i na koji način. Vjerujem da će se uskoro i to znati, pa će roditelji moći raspolagati svim potpunim informacijama’, kazao je pročelnik Tomislav Đonlić.

Do sada je interes za upis djece u program produženog boravka u OŠ Marka Marulića iskazalo samo devet roditelja, no taj broj je nedovoljan za provedbu programa. Kako bi i drugim roditeljima/starateljima dali priliku da se dodatno raspitaju o programu, Županija SD produžila je rok za prijavu do 3. srpnja. Osim toga, pročelnik Đonlić ističe da se u program produženog boravka mogu upisati i djeca iz ostalih škola na području Cetinske krajine.

‘Ukoliko se u program produženog boravka u OŠ Marka Marulića u Sinju upišu i djeca iz susjednih gradova i općina, njihov boravak će sufinancirati jedinice lokalne samouprave u kojoj imaju prebivalište’, kazao je Đonlić.

Što program produženog boravka znači za roditelje, pojasnila nam je Sanja Delić iz Sinja, majka budućeg prvašića.

‘Ja i muž radimo u Splitu. Na posao idemo ujutro rano, a s posla se vraćamo kasno, što znači da će naš prvašić veći dio dana biti sam. Stoga se nadamo da će se program cjelodnevnog boravka u školi ipak organizirati.  Za nas roditelje koji nemamo ili ne možemo svaki dan osigurati ‘baka servis’ to je dobro rješenje. Dijete bi, dok ne dođemo s posla, bilo pod nadzorom, s učiteljem, imalo bi osigurana tri obroka, napisalo bi domaću zadaću u školi i bilo bi sa svojim vršnjacima. Što se tiče cijene, u takvoj smo situaciji da bismo pristali i na plaćanje punoga iznosa. No, ukoliko bi Grad sufinancirao dio troškova bilo bi nam puno bolje, lakše bismo podnijeli taj trošak. Svi mi roditelji koji radimo plaćamo porez Gradu Sinju i očekujemo da će nam Grad izaći u susret i sufinancirati dio troškova. Nadam se da će Grad Sinj u vrlo kratkom roku donijeti odluku o iznosu subvencije. Naime, poznajem roditelje koji bi željeli prijaviti dijete u program cjelodnevnog boravka, ali to nisu učinili jer ne znaju koliki bi im to trošak bio’, kazala nam je Sanja Delić.

Sve informacije o provedbi programa produženog boravka roditelji svih prvašića, bez obzira kojoj školi pripadaju, mogu dobiti kod ravnatelja OŠ Marka Marulića u Sinju na brojeve mobitela 098666297 ili 0995290129.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh