mel

Promocija autohtonih proizvoda i Bura kup natjecanje u ocjenjivanju prehrambenih proizvoda

Autor/ica
Objavljeno: 24 studenoga, 2023
KLASTER KOLO

Izvor: Klaster ‘KOLO’

Dana 24.11.2023. u hotelu Alkar provedena je radionica u sklopu koje se želi promovirati znanost i tehnološki napredak u suživotu sa poljoprivrednom proizvodnjom, preradom hrane kao najznačajnijeg čimbenika opstanka u današnje vrijeme. Organizator događanja je Klaster ‘KOLO’, događanje je sufinancirano sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Kako se u gradu Sinju već dugi niz godina organizira Sajam pršuta, u radionicu su uključeni stručnjaci sa visokoškolskih institucija, Zavoda, certifikacijskih kuća, te srednjih strukovnih škola i fakulteta. Kako se cijelo događanje odvija na području Splitsko-dalmatinske županije fokus je na primjeni znanosti koja može biti od važnosti za cijelo spomenuto područje i to iz sektora poljoprivrede, prerade hrane, zdravstvene ispravnosti i osnovne analize ispravnosti. Kroz radionicu se educiralo mlade ljude o značaju primjene naprednih tehnoloških procesa u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi hrane, poboljšanju kvalitete, zdravstvenoj ispravnosti, te uvođenju standarda. Učenici i studenti su zajedno sa svojim mentorima – profesorima uvježbavali i prezentirali vještine ocjenjivanja po Pravilniku, te aranžiranja proizvoda za samo natjecanje ‘BURA KUP’.

Foto

Na današnjem događanju dogovorili su se detalji iz Pravilnika za natjecanje koji je za ovu prigodu posebno napravljen, te dogovor sa senzorskim analitičarima o detaljima na koje posebno treba obratiti pažnju. Natjecanje Bura kup je osmišljeno želeći popularizirati autohtoni proizvod pršut i zanimanje učenika za poljoprivredna i ugostiteljska zanimanja, koja se pokušava posredstvom ovog događaja promovirati kao specifična majstorska zanimanja za koja je osim vještine potrebna i ciljana edukacija u suradnji sa školama, senzorskim analitičarima, proizvođačima, te konzumentima.

Foto

U današnji rad su bili uključeni i stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo iz Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko kninske županije i Zadarske županije koji svakodnevno rade sa analizom zdravstvene ispranosti i itekako su upućeni u problematiku, profesori Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita i Veleučilišta iz Knina, učenici srednjih strukovnih škola ugostiteljskog i poljoprivrednog smjera, srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića i srednja škola iz Kaštela, te studenti Kemijsko – tehnološkog fakulteta Split. U cjelokupnom događanju su sudjelovali i članovi KUD-a Cetina koji su prezentirali pripremu tradicijskih jela ‘U zemane’ – sir, uštipke, pancetu, kruh, te poljoprivredne proizvode.

Foto

Očekuje se da će u budućnosti svi imati koristi od uvođenja novih načina stjecanja znanja, a pogotovo učenici, mladi ljudi, koji bi u budućnosti trebali nositi održivi razvoj cjelokupnog društva, posebno ruralnog dijela.

Dana 25.11.2023. s početkom u 10 sati u hotelu Alkar predviđena je radionica za poljoprivredne proizvođače o novostima financiranja kroz nadolazeće natječaje za programsko razdoblje 2023. – 2027. s posebnim naglaskom na mlade.

Organizator događanja je Klaster ‘KOLO’, događanje je sufinancirano sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

KLASTER KOLO

ferata@ferata.hr
0997370409