fruhwald
otvorena vrata

Pronađeni ostaci pokojnog fra Joze Olujića?

Autor/ica
Objavljeno: 26 rujna, 2013

gljev2

Prema pisanju današnjeg broja Slobodne Dalmacije, članovi Speleološkog društva ‘Špiljara’ u jami Križnjača podno Kamešnice otkrili su ljudske kosti. Pretpostavlja se kako je riječ o ostacima fra Joze Olujića koji je ubijen krajem listopada 1944. godine, za vrijeme II. svjetskog rata.

U razgovoru sa župnikom Gale fra Ivanom Norac Kljajom doznali smo kako je fra Jozo Olujić bio ugledni profesor u sinjskoj Gimnaziji. Fra Ivan kazuje kako mu je prije nekoliko godina, sada pokojni Vinko Dedić, koji je bio jedan od učenika fra Joze Olujića, kazao kako je fra Jozo ubijen krajem listopada 1944. godine. Komunističke vlasti tada su govorile kako je ubijeni svećenik pokopan na Poparića njivi. Međutim, veliki dio mještana vjerovao je kako je fra Jozo bačen upravo u jamu Križnjaču, koja se nalazi između sela Gala i Gljev, a kod koje su poslije pronađeni pasac i krunica.

Prošlog mjeseca jamu duboku 30 metara istražili su speleolozi splitskog ‘Špiljara’, a na dnu jame pronašli su ljudske kosti prekrivene kamenjem. Fra Ivan Norac Kljajo kazuje kako će pronađene kosti biti upućene na DNK analizu, te će se tako utvrditi je li doista riječ o ostacima pokojnog fra Joze Olujića.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh