Marino Trans

Pronađeno tijelo natporučnika Tomislava Baturine

Autor/ica
Objavljeno: 28 siječnja, 2020
baturina

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je na svojim stranicama vijest kako su ronitelji Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga su zahvaljujući detekciji podvodnog vozila Remus Hrvatske ratne mornarice u utorak, 28. siječnja 2020. godine oko 8 sati i 10 minuta pronašli olupinu helikoptera Kiowa OH-58 D koji se srušio jučer u tragičnoj nesreći i tijelo pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Tomislava Baturinu, u šibenskom kanalu, ispred Zablaća.

Podsjetimo, jučer je iz mora izvučeno tijelo poginulog pilota bojnika Marina Klarina. Istraga je i dalje u tijeku te Povjerenstvo utvrđuje okolnosti ove tragične nesreće.

Poginuli natporučnik Tomislav Baturina podrijetlom je s Maovica gdje mu je rođen pokojni otac Slavko, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 4. gardijske brigade koji je do umirovljenja bio djelatni satnik HV-a, u Središtu za obuku mladih vojnika Sinj. Pokojni Tomislav odrasatao je u Sinju gdje završio srednju školu, poslije toga završio je turistički menadžment u Šibeniku. Nakon toga upisao je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i završio ga kao kadet HV-a, gdje je bio proglašen najboljim u svojem 18. naraštaju.

Nakon završnih škola počela je njegova služba, letačke aktivnosti i usavršavanja u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane(HRZ/PZO). Prošle godine, kada se u Sinju obilježavala 12. obljetnica Motorizirane gardijske brigade, pokojni Tomislav je svoj rodni grad nadlijetao upravo s Kiowa warriorom i ta letjelica bila je prava atrakcija izložbe opreme i naoružanja koja je upriličena u prigodi ove obljetnice. Njegovoj vještini i upravljanju ovim helikopterom još jednom su Sinjani i svi posjetitelji uživali prošlog ljeta kada je sudjelovao s kolegama u okviru priredbe ‘Sinj Air Show’.

P

Pokojni Tomislav u mladosti bio je nadareni sportaš, vratar u mlađim uzrastima Junaka. Zbog obveza vojnog pilota s bazom u Zemuniku, Tomislav se sa suprugom, također Sinjankom, preselio živjeti u Zadar, a njihova kćerkica u ožujku će napuniti dvije godine.

Facebook
Na vrh