svabo

Proslava 100-te obljetnice crkve u Maljkovu

Autor/ica
Objavljeno: 14 listopada, 2013
maljkovo1

Foto: fra Frano Doljanin

Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, jučer je slavio  svetu misu u crkvi Sv. Josipa u Maljkovu, župa Potravlje, povodom proslave 100. obljetnice crkve Sv. Josipa.

Crkva je zapaljena za vrijeme Domovinskog rata, uništen je i sav inventar. Godine 1997/98. potpuno je obnovljena: postavljen je novi krov, uređen oltar prema puku, nova oltarna slika sv. Josipa rad akademskog slikara Josipa Biffela prema staroj oltarnoj slici, postavljen novi Križni put. Jedan od dobročinitelja obnove crkve Sv. Josipa jest i fra Pavao Vučković.

U svečanoj procesiji i misnom slavlju sudjelovalo je više stotina vjernika iz samog Maljkova u kojem trenutno živi sedamdesetak žitelja, brojni Maljkovčani koji su za vrijeme rata odselili u Sinj, Split i druge krajeve, kao i brojni vjernici iz ostalog dijela općine Hrvace. Svečanosti su nszočili i dožupan Luka Brčić te čelništvo općine Hrvace predvođeno načelnikom Dinkom Bošnjakom.

Uz nadbiskupa Barišića na misi su koncelebrirali provincijal fra Joško Kodžoman, župnik fra Stanko Dotur, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, fra Pavao Vučković, fra Stipe Bešlić i ostali svećenici.  Za ovu prigodu nastala je nova himna župe čije je riječi napisao Ivica Gašpar, uglazbio Bože Župić, a harmonizirala Marija Župić koja je za ovu prigodu vodila pjevački zbor.

U prigodnom kulturno-zabavnom programu kojeg je vodio Denis Šabić sudjelovali su HKUD Peruća s plesnom sekcijom, klapa Hrvace, mandolinski sastav Božji Pivčići, narodni guslar Marko Kunac i tenor popularne klape Rišpet Ivo Amulić. Veliki vatromet u 19 sati označio je završetak velikog slavlja u Maljkovu.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh