svabo

Proslava sv. Kate u Lučanima

Autor/ica
Objavljeno: 24 studenoga, 2021
lučane

Sveta Kata, snijeg na vrata, stara je hrvatska narodna izreka koja nagovještava padanje prvog snijega oko 25. studenog. Međutim, to snježno vrijeme nije zahvatilo naselja cetinskog kraja, nego je kratko bilo na vrhovima Dinare, Kamešnice, Svilaje. Bilo sa snijegom ili bez njega, ova svetica slavi se posebno u Lučanima. Kao što znamo, u ovoj filijalnoj zajednici Župe Gospe Sinjske sv. Kata je nebeska zaštitnica mjesta.

Vjernici će se za proslavu blagdana pripremati trodnevnicom, koja će početi sutra, 25. studenog u 17 sati. Trodnevnicama propovjedaju fra Lukica Vojković, fra Antonio Mravak i fra Marko Đerek. U subotu 27. studenog je sveta ispovijed. Vanjska proslava blagdana održat će se u nedjelju, 28. studenog u 10:30 sati. Slavljem će predsjedati fra Mihovil Žuljević Mikas, župnik Župe sv. Križa – Gruž, Dubrovnik.

Sveta Kata je simbol hrabrosti. U srednjem vijeku osobito su je slavili studenti filozofije. Svojom zaštitnicom drže je filozofi, teolozi, branitelji vjere, nastavnici, studenti, izdavači knjiga. Zaštitnica je viših škola i knjižnica. Zbog ljepote i čestitosti postala je uzorom i zaštitnicom djevojaka. Zatvorenici je zazivaju jer je i sama bila zatočena. Zbog sprave na kojoj je bila mučena izabrale su je za zaštitnicu i neke cehovske udruge, poput kolara. Kao jedna od četrnaest svetih zaštitnika u prvom redu je zaštitnica za bolesti jezika. Zaštitnica je bolesnika i bolnica od nesretnih slučajeva, osobito od pobačaja ili komplikacija tijekom poroda.

Uz želju da svakom ljudskom biću sv. Kata donese mnogo hrabrosti, svim Katarinama, Katama, Katicama, Katjama želimo sretan imendan, a žiteljima Lučana upućujemo čestitke za njihov dan.

 

lučane
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh