ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Proslavljen blagdan svetog Vida u Čačvini

Autor/ica
Objavljeno: 16 lipnja, 2021
cacvina

U Čačvini je jučer proslavljen blagdan sv. Vida, a u okviru proslav održana je i 7. po redu manifestacija ‘Megdan fest 2021.’, festival muškog tradicijskog glazbovanja.

Organizatori proslave bili su Udruga Čačvina i Grad Trilj. Predsjednik Udruge Josip Dodig uputio je zahvale don Josipu Bečiću, koji je predvodio misno slavlje te don Stipi Ljubasu, don Anti Čipčiću, don Marinu Matijaci i župniku don Ivanu Ujeviću na koncelaebraciji, kao i vjernom puku koji je sudjelovao u prcesiji s kipom sv. Vida oko mjesnog groblja i istoimene kapele.

cacvina

Nakon misnog slavlja svi skupa su se zaputili na povijesno mjesto Megdan, podno srednovjekovne utvrde Čačvina koja se prvi put spomonje 1345. godine i crkvice Svih Svetih.

U ovogodišnjem ‘Megdan festu 2021.’ sudjelovala su brojna kulturno umjetnička društa, čiji su članovi pjevali tradicionalne napjeve, reru, gangu, ojkavicu i treskavicu te svirali diple i gusle.

‘Svečanost je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Svi uzvanici i gosti počašćeni su besplatnim gulašom s manistrom i pićem, a fešta se nastavila do dugo u noć. Ovom prilikom posebno se zahvaljujem Gradu Trilju i gradonačelniku Ivanu Bugarinu, bez koji, ovo nebi bilo moguće organizirati, svećenicima, Ivici Šariboku na doniranom kruhu i kolačima, kuharu Bobi, brojnim kultutlrnim udrugam i pjevačima, mještanima koji su nesebično dali sebe da se ovo može organizirati i koji su bilo novčano ili svojim radom doprinjeli ovoj manifestaciji’, kazao je Dodig.

cacvina
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh