BANNER FERATA

Proslavljen prvi rođendan Muzeja Sinjske alke

Autor/ica
Objavljeno: 6 kolovoza, 2016
rodjenadan_muzeja1

Muzej Sinjske alke, jedan od najvažnijih projekata Viteškog alkarskog društva, danas slavi 1. obljetnicu postojanja. 

Muzej je otvoren prošle godine, u sklopu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke. Njegovim otvaranjem Sinjska alka je dobila jedinstveno mjesto čuvanja svoje bogate nematerijalne i materijalne baštine.

Prigodna svečanost povodom 1. rođendana upriličena je danas u projekcijskoj dvorani Muzeja, u nazočnosti brojnih posjetitelja, alkara, alkarskih momaka te predstavnika povijesnih postrojbi iz Hrvatske, BiH i Italije.

Na samom početku proslave o aktivnostima Muzeja govorio je njegov ravnatelj Boris Filipović Grčić. Okupljenima se obratila i autorica stalnog postava Muzeja Nikolina Jelavić Mitrović koja je kazala kako nije bilo lako prihvatiti se ovog velikog izazova.

‘Sve je počelo prije sedam godina. Tada je nekako počeo moj kontakt s Alkom, a sve se definiralo prije četiri godine kada se krenulo u realizaciju projekta. Sada je to vrijeme iza nas i svi koji smo radili na uređenju Muzeja moramo biti ponosni. Teško je izdvojiti nešto što je zahtjevnije raditi unutar samog postava, možda ovih deset konja u prirodnoj veličini… Sada sve lijepo izgleda pa se zaboravi sve što je bilo tijekom rada’, kazala je Nikolina Jelavić Mitović dodavši kako je Muzej Sinjske alke jedan od najsuvremenijih muzeja u Hrvatskoj koji svojim stalnim postavom doseže najviše muzejske standarde, kako prezentacijske tako i tehnološke, a autori koncepta Muzeja su Joško Belamarić i Ante Milošević.

U ime Županije splitsko-dalmatinske, prigodnim riječima obratio se dožupan Luka Brčić, istaknuvši kako je Muzej izuzetno značajan, ne samo za Sinj nego i cijelu Županiju splitsko-dalmatinsku. Dodao je kako je i Županija značajno pomogla u realizaciji ovog velikog projekta.

Okupljenima se obratila i gradonačelnica Sinja Kristina Križanac koja je kazala kako Grad Sinj ima kulturni sadržaj kao malo tko u Hrvatskoj te čestitala svima koji su svih ovih godina radili i pomagali, kako izgradnju Alkarskih dvora tako i samog Muzeja.

Govoreći o povijesti gradnje Alkarskih dvora i Muzeja Sinjske alke predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić je kazao:

‘Ovim Muzejem i cijelim prostorom Alkarskih dvora ostvario se san generacija alkara, alkarskih momaka, Sinjana i Cetinjana. Imamo sada prigodu da naša Alka zahvaljujući ovome živi ne samo ona tri nego 365 dana u godini. I mislim da smo na dobrom putu da ovaj prostor pretvorimo u obveznu destinaciju mnogima koji će u turističkom i edukativnom smislu posjećivati ovaj dio Hrvatske’, kazao je čelnik VAD-a.

Stipe Jukić podsjetio je i na sjajnu posjećenost Muzeja u proteklih godinu dana:

‘Evidentirano je oko 35 tisuća posjetitelja. Međutim, u ovoj prvoj godini rada kroz Muzej je prošlo još sigurno desetak tisuća ljudi, što kao naši gosti, sudionici brojnih seminara, znanstvenih skupova koji su se održavali u prostoru Alkarskih dvora ili skupine braniteljske i školske populacije. Naš cilj i je godišnja posjeta između 60 do 70 tisuća posjetitelja, jer je to optimalna brojka za pokriće svih financijskih potreba vezanih za realno funkcioniranje Muzeja Sinjske alke.’

Za godinu dana postojanja prigodna je bila i slavljenička torta, koju su zajedno prerezali Stipe Jukić, Kristina Križanac, Luka Brčić, Nikolina Jelavić Mitrović i mladi Marko Kustura, kao najaktivniji posjetitelj Muzeja koji ga je obišao više od pedeset puta.

Od samih početaka izgradnje Alkarskih dvora i rada na Muzeju, sve je iz dana u dan svojom kamerom ovjekovječio legendarni namještač alke Joko Runje. U znak zahvalnosti za to, Viteško alkarsko društvo, gradovi Sinj i Trilj te općine Hrvace, Otok i Dicmo zajednički su Joki Runji kupili novu, veću i bolju kameru za njegove daljnje aktivnosti te mu je svečano uručili danas u Muzeju.

U programu kojeg je moderirala Anđela Tadić nastupila je klapa Sinj, a upriličena je i izložba fotografija od početka gradnje Muzeja do današnjih dana.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh