banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Prošle godine prikupljeno više doza krvi nego 2018.

Autor/ica
Objavljeno: 13 siječnja, 2020
ante zorica

Uskoro, točnije 23. siječnja akcijom u Sinju te 25. siječnja u Trilju počinju ovogodišnje akcije dragovoljnog darivanja krvi. Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica kazao nam je da je godina koja je iza nas bila iznimno uspješna, posebno u organizaciji akcija dragovoljnog darivanja krvi i prikupljenim dozama.

‘Kao i svih ovih godina, tako smo i prošle 2019. održali 28 akcija dragovoljnog darivanja krvi u kojima smo prikupili ukupno 1.793 doze, što je za 29 više nego 2018. godine, kada su bile prikupljene 1.764 doze. U Sinju je održano 12 akcija, na području Trilja, Graba i Tijarice ukupno 7, Hrvaca 4, Dicma 3 i Otoka 2 akcije. Zanimljivo je da je 107 osoba po prvi puta dalo krv u prošloj godini, a zabilježena je i brojka 100 onih koji su pristupili davanju, ali zbog zdravstvenih razloga nisu mogli dati krv’, kazao je Ante Zorica, dodajući kako je sve veći broj mladih te pripadnica ljepšeg spola koje su prošle godine dale 175 doza krvi.

Najuspješnija akcija bila je krajem godine u Hrvacama, kada su prikupljene 94 doze.

Važno je istaknuti da su prošle godine dragovoljni davatelji krvi s područja koje pokriva sinjski Crveni križ Jole Vuković, Zoran Omrčen i Ivan Despotović dobili odličje od predsjednice Hrvatske za 100 i više puta danu krv.

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj pokriva prostor gradova Sinja i Trilja te općina Otok, Hrvace i Dicmo, a na tom području djeluju klubovi dragovoljnih davatelja krvi te udruge civilnog društva koje su suorganizatori akcija darivanja krvi i koji uvelike doprinose ostvarenju odličnih rezultata.

Ante Zorica zahvalio se pripadnicima Hrvatske vojske u Sinju, na čelu sa zapovjednikom bojnikom Draženom Mazalinom, predsjednicima klubova DDK, čelnicima brojnih braniteljskih i civilnih udruga, ustanova, čelnicima gradova i općina cetinskog kraja, kao i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Torcidi Cetinskog kraja, DPH Sinj, KN Sinjski Maligani, učenicima i djelatnicima srednjih škola.

Osim organizacija akcija dragovoljnog darivanja krvi, tijekom cijele prošle godine sinjski Crveni križ imao je i druge aktivnosti.

‘Važan segment našega rada je i Socijalna samoposluga Grada Sinja. Naime, tijekom četiri godine rada podijeljeno je 1.736 socijalnih košarica hrane i higijenskih artikala, čija ukupna vrijednost iznosi 324.031 kuna. Od otvaranja u studenome 2015. godine pa do studenog 2019. Socijalna samoposluga Grada Sinja, koja djeluje u prostorijama Gradskog društva, provela je 40-tak akcija, pokloni su donirani za više od 240 osoba koji imaju prebivalište na području 12 naselja u sastavu Grada Sinja’, kazao je Zorica, ističući posebnu zahvalu po ovom pitanju Udruzi Srma i Gradu Sinju.

Zorica je istaknuo kako je društvo u prošloj godini bilo partner u provedbi projekta FEAD, u kojem se realiziraju humanitatni paketi za Dalmaciju i Primorje za socijalno ugrožne skupine društva. Tijekom 2019. provele su se uspješno i druge akcije.

‘Riječ je educiranju mladih u pružanju prve pomoći, provođenju školskih natjecanja, organizirali smo besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi, kao i besplatne kontrole sluha. U suradnji s gradovima i općinama vršili smo podjelu poklon paketa za uskršnje i božićne blagdane, a u suradnji s gradom Sinjem provodili smo podjelu božićnica za nezaposlene i umirovljenike’, istaknuo je Ante Zorica.

Zorica je istaknuo i kako su sva izvješća o radu GD Crvenog križa Sinj na sjednicama općinskih i gradskih vijeća jednoglasno prihvaćena.

Zorica se na kraju zahvalio i čelništvu Hrvatskog Crvenog križa, koji pruža veliku potporu radu GD Crvenog križa Sinj.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh