fruhwald
otvorena vrata

Prošlog tjedna prijavljen 91 slučaj gripe

Autor/ica
Objavljeno: 18 veljače, 2020

U sedmom tjednu sezone gripe na području cetinskog kraja liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima prijavljen je ukupno 91 slučaj oboljenja od gripe.

Prema riječima dr. Ane Kokot Živalj, voditeljice sinjske Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, najviše oboljelih – čak 63 posto je u dobnoj skupini od 0 do 14 godina života.

Od početka sezone gripe na području cetinskog kraja do sada je prijavljeno ukupno 143 slučaja gripe. Stvarni broj oboljelih od gripe sigurno je puno veći, no dio pacijenata ne javlja se svom liječniku nego se liječe kod kuće. Dr. Kokot ističe kako se vrhunac sezone gripe očekuje kroz naredna dva tjedna.

Podsjećamo, gripa je akutna infekcija dišnog sustava, uzrokovana virusom infulence, koju je potrebno preležati. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva razlikuje se po naglom početku i razvoju simptoma bolesti (unutar 3-6 sati). Karakteriziraju je visoka temperatura, glavobolja i opća malaksalost, a kasnije curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar sedam dana. Kašalj može potrajati i nakon što ostali simptomi prestanu. Kod djece se, uz navedene simptome, mogu pojaviti mučnina, povraćanje i proljevaste stolice.

Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh