VRLAFEST

Provedena akcija ‘Dosta je, neću nasilje!’

Autor/ica
Objavljeno: 21 studenoga, 2020
srma

Udruga Srma danas je na sinjskoj Pijaci provela akciju ‘Dosta je, neću nasilje!’.

Akcija je provedena povodom obilježavanja 19. 11. Svjetskog dana borbe protiv zlostavljanja djece, 20. 11. Međunarodnog dana prava djeteta i 25. 11. Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Članice i volonterke Srme istaknule su natpise i fotografije kojima žele podići svijest naših sugrađana koliko je nasilje, nažalost, sve prisutnije u svijetu, na svim razinama društva. Posebno žele istaknuti kako je neprihvatljiv svaki oblik nasilja u obitelji prema bilo kome, a posebno prema najranjivijima – djeci i starijim osobama.

srma

Predsjednica Srme Snježanka Jadrijević kazala nam je kako, prema podacima o prijavljenom nasilju na području cetinskog kraja, od 1. siječnja prošle godine do rujna ove godine imalo smo prosječno 7 žrtava nacilja u obitelji mjesečno. Dakle, svaki mjesec dvoje djece, tri žene i dva muškarca su žrtve nasilja. A to je samo ono što je prijavljeno.

‘Bilo je 127 prijava, 90 prekršajnih i 37 kaznenih. Registrirano je 112 nasilnika u obitelji, od kojih 94 muškarca i 18 žena. Dakle, na 5,5 nasilnih muškaraca imamo 1 ženu. Kada gledamo prekršajne prijave, imamo 81 muškarac i 16 žena . Kod kaznenih prijava značajno se razlikuje broj nasilnika od nasilnica, tako da imamo 39 muškaraca i 3 žene. Govorimo o onim nasilnicima koji su počinili najteža kaznena djela nasilja u obitelji’, kazala je Jadrijević.

srma
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh