ALKARIC

Pršut PBZ Svilaja šampion sinjskog Sajma!

Autor/ica
Objavljeno: 5 lipnja, 2021
P

Šampionski pršut 16. Nacionalnog sajma pršuta, koji je održan u Sinju, je pršut Poljoprivredno-braniteljske zadruge ‘Svilaja’ Maovice – Vrlika.

Na ocjenjivanje je ove godine pršute donijelo 9 pršutara. Zlatne diplome za kvalitetu dobili su Agro Maleš, GTF, PBZ Svilaja, M.T.O. Mrki, Mesnice market Žužić, Pršutana Mosor, Pršutana Herceg, Pršutana Pupačić, Sušara Perajica.

Dodijeljene su i Zlatne plakete za kvalitetu pršuta, a dobili su ih Market Žužić Krk. Vicešampion sajma je Pršutana Mosor iz Gata.

Vlasnik šampionskog pršuta Stipe Baturina bio je iznimno zadovoljan ovim uspjehom.

‘Odkada smo otvorili zadrugu 2009. stalno smo na ovom sajmu. Hvala organizatorima, posebno Ani Barać na odličnoj organizaciji u ovim složenim vremenima pandemije koronavirusa. Što reći o ovoj nagradi – sretan i zadovoljan. Naš stalni trud i rad se isplatio. Sve je to domaća proizvodnja na našim Maovicama, na 700 metara nadmorske visine. Obrađujemo nekoliko tisuća komada pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Uvjeti su idealni – klima, drva, vjetar i mislimo da je to ta dobitna formula našeg rada i uspjeha’, kazao je Stipe Baturina.

Predsjednica ocjenjivačkog povjerenstva prof. dr. sc. Mladenka Šarolić istaknula je kako je iz godine u godinu kvaliteta pršuta sve bolja:

‘Bilo je uistinu teško odlučiti tko je šampion. Samo su nijanse odlučile u korist PBZ Svilaja. Svi pršuti po svim parametrima su zaslužili ovakve visoke ocjene i priznanja. Očito je da trend razvoja pršutarske branše ide ka samom vrhu, a svakako da ovaj sajam ima nemjerljiv doprinos u tome’, istaknula je Šarolić.

P

Izabrani gradonačelnik Sinja Miro Bulj istaknuo je važnost održavanja ovakvih sajmova te poručio:

‘Čestitam organizatoru na odličnoj organizaciji i već možemo kao Grad, zajedno s PC Sinj, krenuti u pripremu idućeg sajma dogodine. Na taj način želimo očuvati selo, poljoprivredu i poticati razvoj proizvodnje pršuta i suhomesnatih proizvoda’, kazao je Bulj.

Zatvarajući sajam, direktorica PC Sinj Ana Barać zahvalila je svim izlagačima, pokroviteljima i posjetiteljima koji su ova dva dana bili u Sinju.

‘Sve ove poteškoće koje su nas pratile nisu nas omele da kvalitetno organiziramo ovaj sajam. Hvala Ministarstvu poljoprivrede, Gradu Sinju. Splitsko-dalmatinskoj županiji i svima koji su nam u tome pomogli, a posebno svim izlagačima. Nadam se kako ćemo 17. po redu sajam dogodine organizirati u znatno boljem sadržaju i da neće bit korone.Želja nam se vratiti na onih 70-ak izlagača koji su ranijih godina pohodili sajam’, kazala je Ana Barać.

Pored izložbenog djela, KUD Cetina priredio je za posjetitelje prezentaciju običaja kako se nekada kužinavalo i radilo u selu. Posebna atrakcija bili su uštipci i sir.

P

U kulturnom dijelu programa s bogatim repertoarom ličkih i ostalih hrvatskih narodnih, pučkih pjesama nastupili su članovi KUD-a Lika iz Ličkog Osika.

P
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh