svabo

Prva sinjska zgrada sa solarnim panelima

Autor/ica
Objavljeno: 17 srpnja, 2013
solari2

Foto: Miroslav Barać

Prošle nedjelje na krov zgrade u ulici Vladimira Nazora 8 postavljeni su solarni paneli. Zahvat je realiziran na inicijativu stanara zgrade, a nakon 13 godina postavljeni solarni paneli postat će njihovo vlasništvo.

Predstavnik stanara zgrade, bivši gradski vijećnik Miroslav Barać prepričao nam je kako je došlo do ovog projekta. Barać ističe kako su stanari u cilju povećanja kvalitete življenja u svojoj zgradi najprije riješili problem vlaženja podruma i odvodnih kanalizacijskih cijevi, a drugi prioritet bila im je sanacija krovišta.

‘Kod nas je inače ravno krovište, pa su bile potrebne česte intervencije u koje smo uložili dosta sredstava. Nije nam bilo druge nego da napravimo krov. S obzirom da on iziskuje veliki financijski trošak, tražio sam način kako da nam to netko sufinancira. Tako sam došao do tvrtke koja se bavi postavljenjem solarnih panela. Tvrtka ima ugovor s HEP-om o prodaji struje pa sve što ova 10-kilovatna eletktrana proizvede ide u HEP-ov sustav i HEP njima plaća struju. Nakon niza razgovora dogovorili smo da nam ta tvrtka sufinancira trećinu iznosa sanacije krovišta. Također je dogovoreno kako će tvrtka solarne panele koristiti 13 godina, a nakon toga će paneli pripasti nama. Dakle, u doglednoj budućnosti ova zgrada će imati itekako dobre prihode.’

Barać napominje kako su trebale dvije godine za realizaciju ovog projekta, vrijednog oko 106 tisuća kuna te zahvaljuje stanarima koji su podržali ideju.

‘Nije to bilo lak zahvat, ali stanari su imali povjerenja u mene i nakon raznih sastanaka svi su pristali da to napravimo i mislim da su dobro odlučili. Zahvaljujem svima njima što je ovo realizirano.’

Barać dodaje kako se neće stati na solarima. Naime, slijedeći prioritet stanara zgrade Vladimira Nazora 8 je fasada. Tražeći mogućnost sufinanciranja postavljanja fasade, otkrili su kako mogu povući sredstva iz EU fondova te došli na sjajnu ideju.

‘Postavljanje fasade spada u tzv. energetsku učinkovitost, što EU financira u stopostotnom iznosu. Međutim, mi smo mala zgrada, a sve to skupa iziskuje dosta sredstava. Pa sam razmišljao zašto ne bi kvart s tim išao. A onda sam se zapitao zašto ne bi i cijeli grad?! Sinj ima oko 100 stambenih jedinica, a niti jedna zgrada nema fasadu po standardima energetske učinkovitosti. Stoga smo došli na ideju da osnujemo udrugu koja će zajednički ići prema EU fondovima, uz potporu Grada i gradskih službi. Proces traje dvije-tri godine, ali vrlo je realno da bi dobili ta sredstva. Postavljenjem fasade stanari bi dobili kvalitetniji život, a i povećala bi se vrijednost njihovih stanova. Upravo iniciram osnivanje te udruge. Iza Velike Gospe organizirat ću sastanak sa svim predstavnicima stanara, kako bi svaka zgrada dobila bespovratna sredstva. Najbolji način rada je da sami sebi pomognemo’, zaključuje Miroslav Barać.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh