fruhwald

Prvi alkar kojem je VAD podigao spomen ploču je Jozo Boko, a ne Nikola Cerinić

Autor/ica
Objavljeno: 21 srpnja, 2021
foto janković sinj

Jozo Boko stoji drugi s lijeva

Na portalu Ferata u rubrici ‘U susret 306. alkarskim nadmetanjima: Tri alke s tri sride Nikole Cerinića’ danas je između ostalog o najuspješnijem alkaru Nikoli Ceriniću napisano ‘3. kolovoza 2012. godine podignuta mu je spomen-ploča. Zanimljivo je i to kako je Cerinić prvi alkar kojemu je VAD podigao spomen ploču’. No, tijekom jutra u redakciju Ferate javio nam se gospodin Momčilo Boko ističući kako je dobro i poželjno pisati o najzanimljivijim alkarskim temama, posebno o najuspješnijem alkaru u povijesti, ali kako nije točna konstatacija da je njemu VAD kao prvom alkaru podigao spomen ploču. kazao nam je da je prvu spomen ploču Viteško alkarsko društvo podignulo 1970. godine njegovom djedu, poznatom slavodobitniku i alajčaušu Josipu Boki te da se ista nalazi na Žankovoj glavici, na njegovoj rodnoj kući.

‘Već duže vremena se govori i piše o tome kako je Ceriniću prvom od strane VAD-a podignuta spomen ploča, a to nije istina’, kazao nam je Boko.

Tu tvrdnju odmah smo provjerili te smo fotografirali navedenu spomen ploču na Žankovoj glavici.

ploca boko

Inače, Jozo Boko spada u sam vrh najuspješnijih alkara u tri stoljeća dugoj povijesti alke. Slavodobitnikom je bio 5 puta i to 1914., 1920., 1923., 1924. i 1930. godine. Tijekom svoje alkarske karijere obnašao je i dužnost alajčauša.

Ovim putem upućujemo ispriku obitelji Boko zbog nenamjerne pogreške koja je nastala u današnjem tekstu ‘U susret 306. alkarskim nadmetanjima’. gdje je navedeno kako je Nikola Cerinić prvi alkar kojem je Alkarsko društvo podignulo spomen ploču, a to je učinjeno Jozi Boki.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh