Prvi maraton kratskih filmova u Gradskom kinu Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 20 prosinca, 2013
maraton_filmski

Izvor: TZ Grada Sinja

Maraton kratkih filmova istovremeno će održavati u nekoliko zemalja i po prvi puta u 28 hrvatskih gradova istovremeno. Program je svojevrsni pandan događanju poput Noć muzeja ili Noć kazališta. Odabrani filmski naslovi u domeni su javne kulture i iznimno su važni za razvoj audiovizualne kulture i očuvanje filmske baštine.

21. prosinac dan je kada kalendarski počinje zima na sjevernoj zemljinoj polutci, dan koji sjeverno od ekvatora znači i najkraći dan u godini. Ove godine Hrvatski audiovizualni centar ga obilježava priključivanjem međunarodnoj manifestaciji koja slavi kratkometražnim film i nudi međunarodni i nacionalni filmski program nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Inicijativu “Najkraći dan” (Le jour le plus court) započeo je prošle godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružile su joj se Njemačka, Nizozemska, Portugal, Italija, Finska, Belgija, Švicarska, Norveška i Hrvatska.

Kratkometražni film je forma kojom su mnogi najpoznatiji redatelji svijeta započeli svoje karijere i sa njime se i danas otkrivaju i razvijaju mnogi svjetski umjetnici. Ovo je forma filma koja često odiše inovacijom i predstavlja pogled na budućnost.

Najkraći dani, dan je kreativnosti koji slavi različitost nacionalnih i autorskih izričaja te bogatstvo kratkometražnih filmova u svim svojim oblicima. Od ove godine u kratkometražnom programu moći će istovremeno uživati publika u nekoliko zemalja pa i u hrvatskim nezavisnim kinima.

Maraton kratkih filmova u Gradskom kinu Sinj 21. prosinca – ulaz na sve projekcije je besplatan

10:30 sati PROFESOR BALTAZAR – MAESTRO KOKO (45′)

Profesor Baltazar je znanstvenik, dobroćudan ljubitelj prirode i svih živih bića, zaštitnik, borac za dobro i protiv zla, ekolog, promicatelj tolerancije, mira i ljubavi, duhovit, maštovit, skroman i nenametljiv, uslužan i požrtvovan.

Iz majstorske radionice legendarne Zagrebačke škole crtanog filma dolazi kultni crtani film bez nasilja, bez agresije, gdje se svi problemi rješavaju humano i prihvatljivo – na Baltazarski način.

Izumitelj cipela, Zlatko Grgić, Borivoj Dovniković – Bordo (Zagreb Film 1967, 9’10”)
Hanibalove Alpe, Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović (Zagreb film 1969, 9’23”)
Horacijev uspon i pad, Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović (Zagreb Film 1969, 8’15”)
Leteći Fabijan, Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović (Zagreb Film 1968, 10′)
Maestro Koko, Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović (Zagreb Film 1968, 8’54”)

17:00 sati IN MEMORIAM KRSTO PAPIĆ (74′)

Filmove je odabrao prof. dr. Hrvoje Turković u programu “Dokumentaristička kresta, uži izbor hrvatskog dokumentarizma 60-ih i 70-ih godina” prikazanom na prvom ZagrebDoxu 2005.
Filmovi slavnog redatelja su u potpunosti restaurirani zahvaljujući Factumovom izdanju DVD-a posvećenog Krsti Papiću.

Halo, München (Zagreb Film, HR 1967, 13′)
Svakodnevnica Dalmatinske zagore mjenja se s onime što donose gasterbajteri – povratnici: automobilima, radijskim aparatima i ovim načinom života
Kad te moja čakija ubode (Zagreb Film, HR 1968, 17’10’)
Ubojice, svjedoci ubojstava i rodbina žrtava iz raznih sela pričaju svoje verzije tragičnih događaja, a pred nama iskrsava svijet u kojem se “čakija” poteže I zboj natrivijalnih razloga.
Čvor  (Zagreb Film, HR 1969, 11’19’’)
U modernoj zgradi željezničkog kolodvora u Vinkovicima susrećemo naličje socijalističkog uspjeha, besperspektivne sezonske radnike, beskućnike, ali i entuzjastičnog šefa stanice.
Nek se čuje i naš glas  (Zagreb Film, HR 1970, 15’48’’)
Film sa simpatijama prikazuje ilegalne radijske stanice nastale u kućnoj radinosti širom Hrvatskog zagorja i Podravine.
Specijalni vlakovi (Zagreb Film, HR 1971, 15’21’’)
Priča o putovanju naših gasterbajtera počinje liječničkim pregledom u Zagrebu, a završava nehumanim prozivanjem po brojevima u Njemačkoj.
Mala seoska priredba (Zagreb Film, HR 1971, 17’36”)
Prikaz seoske priredbe uobličene u festival popularne glazbe i izbor “misice” sela. Prebačen iz grada u selo, događaj se pretvara u karikaturu i otkriva nam utjecaj masovnih medija na provincijsku svijest.

18:30 sati 4 ZVJEZDANE GODINE HRVATSKOG IGRANOG FILMA (80’)

Odabir nagrađivanih kratkih filmova u razdoblju od 2009 do 2012 godine. Koliko se toga može reći šutnjom? Možemo li čitati između redaka? Provjerite u ovim sjajnim naslovima, od kojih će vas mnogi iznenaditi!

Inkasator
Redatelj Igor Mirković (Hrvatska 2009, 15′)
Onda vidim Tanju
Redatelj Juraj Leotić (Hrvatska 2010, 34′)
Prva dama Dubrave
Redatelj Barbara Vekarić (Hrvatska 2011, 23′)
Životinjsko carstvo
Redatelj Igor Šeregi (Hrvatska 2012)

20:15 sati “THIS IS NOT A FUNNY PROGRAM” Short Circuit programme (88′)

Ovo nije smiješan program, program je europske organizacije Short Circuit. Predstavlja 10 filmova iz 10 Europskih zemalja sa 10 različitih kulturnih pogleda na humor.
Smjemo li se istim stvarima na našem kontinentu? Koje to narativne kodove koriste naši susjedi? Nasmijavaju li nas? Ako nas nasmijavaju, zašto?
Toliko pitanja na koje se odgovori možda kriju u ovom kolospletu tipičnih komedija, ali komedija bez klišeja. Pogledajmo stoga čemu se smiju naši susjedi!

3×3
Redatelj Nuno Rocha (igrani bez dijaloga, Filmesdamente, Portugal 2009, 5’35’’)
Al servizio del cliente / Na usluzi kupcima
Redatelj Giuseppe Tufarulo (igrani, Associazione Culturale Premio Solinas, Italija 2010, 5’)
Flamingo Pride
Redatelj Tomer Heshed (animirani bez dijaloga, HFF “Konrad Wolf” Potsdam-Babelsberg, Njemačka 2011, 6’)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh