bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Psi laju, karavane prolaze

Autor/ica
Objavljeno: 8 svibnja, 2015
pas_ljubimac1

 

Piše: Suzana Jenjić

‘Životinje su stvorenja koja trebamo voljeti i njima se radovati, kao što se Bog raduje njihovu postojanju.’

Životinje osjećaju, žive, čine nas sretnima, raduju se s nama i pružaju nam osjećaj privrženosti. Ipak ne smijemo ljubav prema životinjama predpostaviti ljubavi prema djeci, ljudima i okolišu u kojem boravimo.

Danas u našem gradu, a i u selima sve je više kućnih ljubimaca pogotovo pasa i mačaka koji se nekontrolirano drže i razmnožavaju, o čijem potomstvu njihovi vlasnici ne brinu. Većina građana je neodgovorna i ne poštiva zakonom propisane uvjete o držanju kućnih ljubimaca u dvorištima, zgradama, obiteljskim kućama, javnim površinama i slično.

Ograničenje kretanja ne odnosi se na pse osposobljene za pomoć osobama s posebnim potrebama. 

Vlasnici kucnih ljubimaca koji ih izvode u grad, gradski park ili druge javne površine dužni su nositi pribor za čišćenje fekalija i očistiti svaku površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti. Također su dužni izvoditi ih samo na povodcu i s brnjicom i to od strane punoljetne osobe.

Stručno je moguće odijeliti pojmove dobrobiti i prava životinja, ali u stvarnom životu to nije baš jednostavno jer po mom mišljenju ljubitelji životinja priklanjaju se više životinjama nego ljudima.

Učiteljica sam i ponekad preko nastave tjelesne i zdravstvene kulture odem s kolegicama i učenicima u gradski park. Planom i programom u našem radu predviđene su razne aktivnosti koje se mogu provoditi s djecom (penjanja, puzanja, provlačenja, razne igre, momčadske igre i sl.) Također se preporuča boravak djece na svježem zraku, hodanje u prirodu, promatranje promjena u prirodi i slično.

Što se događa u našem gradskom parku? Kućni ljubimci slobodno šeću bez nadzora, skaču, igraju se, ali ne samo to. Park je pun njihovih fekalija. Nisam vidjela nijednog vlasnika koji nosi potreban pribor za čišćenje, niti jednog ljubimca na povodcu, a kamoli s brnjicom.

Pozivam gradske vlasti da donesu zakone i u to uključe novčane kazne jer mislim da je dobrobit i zdravlje naše djece, građana i pogotovo starijih osoba važnija od neodgovornih vlasnika. Ovime pozivam gradske vlasti da pročitaju Prijenos propisa Europske unije posebno članak 48 (4.) koji kaže:

‘Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima, te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja, ljudi, a posebice djece.’

KONAČNO PODUZMITE NEŠTO!

Učiteljica Suzana Jenjić

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh