fruhwald
otvorena vrata

Radnić: Političke stranke nezakonito koriste gradske prostore!

Autor/ica
Objavljeno: 5 listopada, 2013

alen_radnic

Političke stranke u Sinju nezakonito koriste gradske prostore, tvrdi u priopćenju za javnost predsjednik sinjskog ogranka Hrvatskih laburista Stranke rada Alen Radnić.

Radnić podsjeća kako su vijećnici na 4. sjednici Gradskog Vijeća usvojili Odluku o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka, kojom su svojim strankama i nezavisnim listama za godišnje financiranje namijenili 160 tisuća kuna. Također ističe kako šest političkih stranaka koristi gradske prostore za koje ne plaćaju niti kunu najma, što znači da iz proračuna dobivaju višestruko veći iznos.

‘U dosadašnjim pokušajima gradskih vlasti da uštede na proračunskim troškovima vlastite administracije nikada se nije ozbiljno razmatrala mogućnost da stranke koje besplatno uživaju po gradskim kvadratima to i plate, makar simboličnom svotom. Još je opasnije i više zabrinjava to što sinjska vlast strankama omogućuje nezakonit boravak u gradskim prostorima, te se oglušuje o nalaze Državne revizije koja je na to upozoravala u izvještajima.’

Laburisti podsjećaju kako je Zakonom zabranjeno financiranje političkih stranaka od strane državnih tijela, javnih poduzeća, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u kojima udjele ima RH, odnosno jedinice lokalne samouprave.

‘Davanje poslovnih prostora na korištenje političkim strankama bez naknade predstavlja nedopušteni način financiranja političkih stranaka. Osim toga, prostori su strankama dani bez provedenog natječaja, što predstavlja višestruko kršenje zakona. Pitamo se je li gradska vlast svjesna ekonomskog i socijalnog stanja, i je li spremna, prije nego što od građana uzme, stegnuti svoj remen i pokazati socijalnu osjetljivost. Naši džepovi nisu kasica-prasica za pokrivanje tuđih poslovnih promašaja i nesposobnosti’.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh