extrametal

Ribolov cetinskog klena

Autor/ica
Objavljeno: 29 kolovoza, 2013
Cetinski vijun

Tekst i foto: Filip Ratković

U sklopu Pučke fešte grada Trilja, koja se organizira u petak 30. kolovoza, Športsko-ribolovna udruga ‘Pastrva’ HRV-i Trilj, organizira ribičko natjecanje u lovu na cetinskog klena. Triljski ribiči i njihovi gosti tehnikom fly fishinga lovit će u prostoru oko Velikog i visećeg mosta umjetnom mušicom cetinske klene.

Športskim riječnikom, zabava tehnikom ‘ulovi i pusti’ donijet će višesatno natjecanje ribičima i njihovim gostima. Podsjetimo se, Cetina je stanište sitnoljuskavog, turskog i ilirskog klena. Ovaj posljednji, ‘sgualius illyricus’ je ujedno endem jadranskog sliva, klen koji naraste do četrdesetak centimetara velikih ljuski sa tamnim pigmentima na središnjim dijelu tijela, ali i ono najvažnije – strogo zaštićen!

Kako su priroda i zakoni uz ljudsku nebrigu uvijek u sporu, ovaj zanimljivi ribički ogled donijet će zasigurno i pokojeg ‘ilirca’ na udici, ali znajući za njegovu ugroženost športski ribiči imat će vremena samo da ga pogledaju, eventualno fotografiraju i žurno vrate u Cetinu.

Ne sumnjamo u namjere natjecatelja, ali napominjemo, na znanje onih koji nisu upućeni u bogatstva flore i faune cetinskog kraja, da sama Cetina krije tri endena: ilirskog klena,cetinskog vijuna (lizibaku) i cetinsku uklivu.

Znajući za ovo ribičko natjecanje u Trilju i mentorstvo ŠRD Cetina iz Sinja, natjecanje će osim športskog imati i onaj visoko edukativni karakter, jer sve nabrojane endemske vrste imaju vrlo uzak areal rasprostranjenosti, tako da je uništavanje i onečišćenje njihovih staništa osnovna briga svih onih kojima priroda znači sve, a tu ribiči trebaju biti primjer ostalima.

Za ribare na Pučkoj fešti u Trilju okupljanje započinje u 15.30 sati pored zgrade vijećnice u gradskom parku, slijede dva sata ribolova, podjela nagrada i završetak druženjem uz kotliće ‘fisha’.

Bistro!

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh