Riješen problem prijevoza osnovnoškolaca?

Autor/ica
Objavljeno: 21 siječnja, 2021
autobusno stajaliste

Krajem prošle godine pisali smo o problemu prijevoza učenika sinjskih osnovnih škola Fra Pavla Vučkovića i Ivana Lovrića koji stanuju na udaljenosti manjoj od 5 kilometara od škole.

Naime, zbog epidemiološke situacije prijevoznici su bili obvezni ograničiti broj putnika u javnom prijevozu, samim time i u javnom prijevozu učenika. S obzirom da su osnivači škola, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, dužni organizirati prijevoz učenicima predmetne nastave (5. – 8. razred) koji imaju adresu stanovanja udaljenu od škole najmanje pet kilometara, roditelji čija djeca stanuju na udaljenosti manjoj od 5 kilometara dobili su obavijest da se djeci ukida besplatan prijevoz.

Vijeće roditelja OŠ Fra Pavla Vučkovića zatražilo je od ravnatelja škole da se svim učenicima i nadalje osigura besplatan prijevoz, što je u vrlo kratkom roku i riješeno na način da je uvedena još jedna autobusna linija, tako da jedna vozi učenike iz Turjaka, a druga učenike iz Brnaza.

Roditeljima učenika OŠ Ivana Lovrića, koji stanuju na udaljenosti od 3 do 5 kilometara od škole, ponuđeno je da sami sufinanciraju prijevoz. Nezadovoljni ponuđenim načinom rješavanja problema, roditelji su zatražili od ravnatelja, Županije splitsko-dalmatinske i Grada Sinja da se uključe u rješavanje problema i učenicima osiguraju i dalje besplatan prijevoz. U svojim zahtjevima pozvali su se na Državni pedagoški standard, u kojem stoji da se radi veće sigurnosti učenika u okolnostima posebnih prometnih uvjeta u naseljima bez javnog prijevoza, s prometnicama bez nogostupa, može osigurati prijevoz učenicima bez obzira na udaljenost.

Roditelji ove škole tvrde da još uvijek nisu dobili odgovore na dopise koje su slali nadležnima u kojima navode da se djeci uskraćuje pravo na besplatno školovanje te da im je ugrožena sigurnost. Stoga smatraju da bi se u rješavanje problema trebao uključiti i Grad Sinj, koji je prije nekoliko godina donio odluku o financiranju javnog prijevoza srednjoškolcima koji stanuju na udaljenosti od 3 do 5 kilometara od škole.

Pokušali smo doći do odgovora hoće li, nakon što počne nastava u školi, svi učenici OŠ Ivana Lovrića iz Glavica imati besplatan prijevoz.

Ravnatelj Vranko Perković nam je kazao kako je na sastanku u Županiji iznio ovaj problem te da je dogovoreno kako će se problem riješiti, odnosno da bi svi učenici iz Glavica koji su do sada koristili besplatan prijevoz isti mogli koristiti i ubuduće.

Iz Grada Sinja su nam odgovorili da u gradskom proračunu nisu osigurana novčana sredstva za financiranje prijevoza osnovnoškolaca te da je to obveza osnivača, odnosno Županije.

Zvali smo i pročelnika županijskog UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislava Đonlića koji nam je  također kazao je ovaj problem riješen. Prema njegovim riječima, sva djeca koja su do sada koristila besplatan prijevoz to pravo će imati i ubuduće, no službeni odgovor još nismo dobili.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh