BANNER FERATA

S provama nastavlja 26 kandidata

Autor/ica
Objavljeno: 15 srpnja, 2014

prove1

Alkarski vojvoda Ante Vučić jučer je na Hipodromu obavio prozivku kandidata za 229. alkarska nadmetanja te obznanio svoju odluku kako će s provama na trkalištu nastaviti 26 od ukupno 31 kandidata koji su se od sredinom svibnja do jučer pripremali u Sinjskom polju.

Uz kandidate za alkarska nadmetanja prozivci su nazočili tajnik VAD-a Ivan Nasić, predsjednik Časnog suda Andrija Filipović Grčić, arambaša Ivo Vukasović, predsjednik NO Jerko Ivandić, direktor Alkarske ergele Stipe Šimundža, domaćin društva Davor Benja i predstavnici medija. Obraćajući se nazočnima, vojvoda Ante Vučić je istaknuo:

‘Drago mi je da su, po izvješću alajčauša, njegovog zamjenika i predstavnika alkara u Upravi, dosadašnje pripreme protekle uredno i dobro. Sada je vrijeme za nastavak prova na trkalištu, kako bi se što bolje pripremili za 299. Alku. Ima manjih problema s konjima, ali vjerujemo kako to neće utjecati na uspješno održavanje ovogodišnjih nadmetanja. Iz tih razloga, kao i onih statutarnih, svi koji su se pripremali ne mogu biti dio povorke, a s provama će nastaviti 26 kandidata. Oni koji ne budu pročitani neka budu strpljivi, jer vrijeme je pred njima. A siguran sam kako će odabarani kandidati opravdati ukazano im povjerenje’, kazao je vojvoda Ante Vučić, istaknuvši kako će pred samu završnicu prova odrediti alkarsku povorku, odnosno tko će biti alkari kopljanici, a tko u pratnji barjaka.

Nakon toga Vučić je pročitao kandidate koji će nastaviti s provama, a to su: ajal-čauš Ivica Filipović Grčić, Kristijan Bikić, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Dušan Ivandić, Frano Ivković, Nenad Marić, Joško Masnić, Alen Poljak, Tino Radanović, Ante Runje, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, slavodobitnik 298. Alke Ante Zorica, Ivo Zorica i zamjenik alaj-čauša Mario Šušnjara. Uz ove alkare, na provama će biti još četiri vježbenika: Stipe Bogdan, Bože Mandac, Mihovil Župa i Mislav Franchini. Izvan popisa za nastavak prova ostali su Stipe Jukić, Josip Jadrijević, Josip Benja, Marko Šuća i Branimir Vučković.

Tradicionalno pred polazak riječi molitve i blagoslov alkarima upućuje svećenik iz sinjskog svetišta, a ovoga puta to je učinio župnik fra Ante Bilokapić. Sinjski župnik blagoslovio je i novi alkarski prostor u objektu ergele.

Određeni kandidati potom su se uputili prema trkalištu, gdje ih je čekalo stotinjak zainteresiranih, a ponajviše najmlađih. Međutim, kiša koja je padala proteklih dana oštetila je pržinu na trkalištu pa prove niu mogle biti održane. Stoga su se kandidati vratili na Hipodrom, a dogovreno je da će se prove, ukoliko ne bude daljnjeg pogoršanja vremena, održati danas od 18 sati.

Iako nisu održali predviđeni prvi dan prova, alkari i njihovi gosti upriličili su prigodno druženje i svečano otvorili alkarski prostor u okviru Alkarske ergele. Na mjestu nekadašnje kovačije sami alkari su uz pomoć svojih prijatelja poduzetnika i određenih donacija uredili prostor površine 60-ak kvadrata. I dalje nastavljaju s uređenjem neiskorištenog prostora u objektu ergele, pa je trenutno u tijeku dovršenje uređenja čajne kuhinje.

Dodajmo kako je ovoj prigodnoj svečanosti nazočila i dogradonačelnica Sinja Kristina Križanac koja je alkarima darovala prigodnu tablu s ispisanim stihovima alkarske koračnice, na čemu su joj zahvalili vojvoda Ante Vučić i alaj-čauš Ivica Filipović Grčić.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh