ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Saša Tadinac: Čovjek je čovjeku čovjek

Autor/ica
Objavljeno: 17 siječnja, 2021
IMG

Triljanin Saša Tadinac uputio nam je dopis ‘Čovjek je čovjeku čovjek’ u kojem se osvrće na akciju u kojoj su Triljani i drugi donator izgradili i dopremili u Majske Poljane montažnu kuću za obitelj Suknaić.

‘Elementarna nepogoda, potres, koji je najviše pogodio područje Sisačko-moslovačke županije animirao je ljude dobre volje na promptnu reakciju.

Dražan Krolo, čovjek željan i voljan ponuditi pomoć potrebitim u pogođenom području, izašao je na teren tražeći konkretnu osobu. Odluka je pala da se pomogne obitelj iz Majske Poljane, obitelji Tome Suknaić. Kuća im je u potpunosti uništena i praktično živjeli su pod ceradom. Nije bilo vremena za čekanje, hitno je angažiran projektant Ivan Radeljak da izradi projekt za montažni stambeni objekt. Iako je bila Stara godina, nije se gubilo vrijeme, odmah se stupilo u kontakt s prijateljima diljem Lijepe naše, tražeći donacije za opremanje stambenog objekta.

Za svega nekoliko dana, točnije u ponedjeljak 4.1.2021. radna grupa volontera okupila se u bivšem triljskom gigantu i započela je izgradnja stambenog objekta. Varenje željezne konstrucije, oblaganje izolacijom, postavljanje instalacija za vodu, struju i odvodnju, postavljanje oplata, knauf ploča, pituravanje, sve je trajalo do nedjelje. Zatim je objekt rastavljen na tri velike cjeline. Ponedjeljak (11.1.2021.) obavljen je utovar stambenog objekta te inventara kuhinje, dnevnog boravaka, kupatila i spavaćih soba. Konvoj za Glinu odnosno Majske poljane krenuo je iz Trilja oko 18 sati.

Dolaskom u Glinu u ranim jutarnjim satima, prvo obilazimo gradilište, gdje je ekipa volontera iz Trogira, Kaštela i Splita odradila pripremne radove i napravila betonski podest za postavljanje stambenog objekta. Potom se vraćamo u Glinu da se nađemo sa ostatkom konvoja. Praćeni prvim jutarnjim zrakama cjelokupni konvoj uputio se prema konačnom odredištu, već oko 8,30 kamion-dizalica započeo je radnju podizanja dijelova kućice i postavljanja na zato predviđeno mjesto.

Zadivljujuće je bilo promatrati volontere s kojom preciznošću i uigranosti vješto odrađuju posao. Budući da je svima njima ovakav projekt prvi u praksi, djelovali su toliko kompaktni kao da takve poslove obavljaju svakodnevno.

Uglavnom, stambeni objekt je u potpunosti sklopljen do 17,30, ostalo je dovršiti još neke sitnice vezano za oluke te montirati namještaj. Te radove smo namijenili za sutrašnji dan, budući da je sa zalaskom sunca temperatura pala u minus. Novo jutro osvanulo je obasjano suncem i žurno se krenulo na gradilište. Svi su znali što im je za raditi i ubrzo su svi bili na svojim pozicijama. Dok su se odvijali završni radovi, iskoristio sam priliku da malo popričam sa Tomom Suknaićem. Pričao mi je o svom životu u Bosanskoj Dubici, ratnim godinama i dolasku u Majske Poljane. Glas mu je drhtio, oči suzne, više je gledao u pod nego u sugovornika.

Budući da je meni supruga bila na studiju u Banja Luci te je imala dobrih prijatelja iz Bosanske Dubice, koje sam i osobno upoznao, počeo sam razgovor o tim ljudima. Na spomen nekih od njih odmah je podigao glavu i u očima se vidjela iskra, tražio je da mu pojasnim kako ih ja poznajem. Nakon mog pojašnjenja razvukao mu se osmjeh na licu i dalje smo puno lagodnije ćaskali, pohvalio mi se kako je prije nekoliko dana bio jedan od tih prijatelja iz Dubice sa donacijom, ujedno i sami kuhari koji su trenutno kuhali također su iz Dubice. Razgovor je dalje tekao uz povremene upadice i kuhara, teme su bile raznorazne no uz neizostavnu konstataciju što je to život, nikada se ne zna gdje tko koga poznaje.

Radovi na kući su završili oko 13 sati, ujedno su stigli gradonačelnik Gline i župnik te je obavljen blagoslov stambenog objekta i službeno uručenje ključeva. Emocije sa svih strana, ne da su lebdjele u zraku već ih se moglo doslovno opipati rukama. Volonteri uplakani od sreće jer su odradili još jedno dobro djelo. Obitelj plače od zadovoljstva jer ima dobrih ljudi.

Za sam kraj moram navesti, po zadnjoj informaciji koju sam dobio, Tomo Suknaić je nakon što je prespavao samo jednu noć u novom obiteljskom domu primio k sebi u kuću jednu obitelj iz Gline koja je ostala bez svega uslijed potresa.

Dobro je činiti dobro.’

IMG
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh