mel

SDP-ov vijećnik Nikola Vučković o radu Gradskog vijeća Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 22 siječnja, 2023
vijece nikola vuckovic

Početak nove godine vrijeme je kada se podvlači crta i rezimira ono što je odrađeno u godini koja je za nama. Kako bismo ukratko saželi rad sinjskog Gradskog vijeća, čije smo sjednice redovito pratili i o njima izviještavali, portal Ferata donosi seriju tekstova u kojima na pitanja odgovaraju predstavnici političkih opcija.

U Gradskom vijeću Grada Sinja zastupljeno je 5 političkih opcija. Svima su postavljena po 3 pitanja, od kojih su 2 potpuno ista. Odgovore su nam poslali svi osim Domovinskog pokreta, čija se vijećnica Mirjana Babić ispričala zauzetošću poslom. Svakoga dana na portalu će biti objavljen po jedan članak i to redoslijedom kojim smo dobili odgovore.

Na pitanja je prvi odgovore poslao vijećnik SDP-a Nikola Vučković.

Kako ocjenjujete rad i funkcioniranje Gradskog vijeća Grada Sinja u 2022. godini?

– Dozvolite mi prvo da pozdravim sve vaše čitatelje i slušatelje te da se zahvalim na mogućnosti da odgovorim na vaša pitanja. Gradsko vijeće se do sada u ovom sazivu sastalo ukupno 16 puta i mislim da se tekuća problematika rješava bez nekih većih odlaganja, sve odluke su donesene u skladu s procedurom i obveze prema svim proračunskim korisnicima idu na vrijeme, dakle Grad funkcionira najnormalnije. U tom smislu mislim da je Gradsko vijeće ispunilo svoju zadaću. Nadalje, mišljenja sam da kolega Petar Župić jako dobro vodi sjednice i uspješno balansira između poslovnika i mogućnosti da svi vijećnici budu zastupljeni. Ipak, moram izraziti žaljenje što na Gradskom vijeću do sada nije bilo prilike raspravljati o prostorno planskoj dokumentaciji, odnosno o donošenju novog Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja. Međutim, ovdje treba naglasiti da je ova problematika trenutno izvan nadležnosti Gradskog vijeća i da trenutno nemamo suglasnosti sa županijske i državne razine. Smatram to velikim problemom, obzirom da cirka oko 300 obitelji čekaju rješavanje svojih predmeta, a i nekoliko velikih investicija je na čekanju zbog nedonošenja GUP-a i PPU-a.

Socijalna davanja Grada Sinja isplaćuju se temeljem odluka Socijalnog vijeća i odluka gradonačelnika. Prilikom rebalansa Proračuna za 2022. godinu i usvajanja Proračuna za 2023. kazali ste da su socijalna davanja postala prevelika te da postoji mogućnost malverzacija. Na što ste konkretno mislili? 

– Ovo je preneseno izvan konteksta te stvarno moram malo detaljnije pojasniti da bi se dobila cjelokupna slika. SDP je i lani i sada prilikom usvajanja proračuna predložio niz socijalnih amandmana, od povećanja naknada za novorođenu djecu, povećanja božićnica umirovljenicima, pa do naknada roditeljima  i njegovateljima teško oboljelih osoba. Smatramo da socijalna davanja nikada nisu prevelika ukoliko sjednu na račun onima kojima su uistinu i potrebna. Međutim, samo od ove godine radi se o uvećanju od 13% na ukupan iznos, od skoro 2 milijuna eura kroz naknade građanima, kućanstvima te ostale naknade. Nažalost, bilo je konkretnih slučajeva, primjerice da netko uzme novac za besplatne udžbenike, iako svi znamo da ta osoba ima dobro uhodan biznis i primanja te da mu sigurno nije potreba od Grada uzeti potporu za udžbenike. Imali smo i primjera kod naknada za novorođenu djecu da ih prime osobe koje su to isto pravo ostvarile u Njemačkoj ili Kanadi. To se može riješiti uvođenjem imovinskog cenzusa, ali i boljom kontrolom korisnika ovih naknada. Na izvršnoj vlasti je da donese kriterije koji će garantirati da nema lova u mutnom, te da socijalne naknade dobivaju samo oni kojima je i potreba. Moramo biti svjesni da ne možemo svi dobiti sve od Grada i da postoje oni koji su društveno ranjiviji i koji zaslužuju pomoć zajednice. Isto tako treba napomenuti da jako malo gradova u Hrvatskoj dijeli svima besplatne pokaze, stipendije, udžbenike itd., i to su uglavnom gradovi koji financijski jako dobro stoje i koji su riješili sve ostale potrebe. Smatram da Sinj nažalost još nije u takvoj poziciji, jer primjerice samo plaće proračunskih korisnika nisu usklađivane punih 14 godina, a sami ste svjedoci koliko su troškovi života i inflacija porasli u tom razdoblju. Također, ja sam govorio i o velikom povećanju za izdvajanja za sport zbog kojih se Sinj nalazi na prvom mjestu u Hrvatskoj prema podacima portala Gradonačelnik.hr, iako se tako veliko ulaganje ne prelijeva u džepove naših sugrađana, nego dapače, članarine roditeljima su nedavno poskupjele sa 150 na 200 kuna po djetetu. Trebamo težiti da sve ovo ravnomjerno prate i ulaganja u gospodarstvo, realizaciju EU fondova te realizaciju razvojnih projekata, što nam jedino može garantirati otvaranje radnih mjesta, pa samim time i bolje punjenje proračuna i veća davanja za sve proračunske korisnike.

Pred ovim Gradskim vijećem su još dvije i pol godine mandata. Jeste li postavili ciljeve za to razdoblje?

– Mislim da je cilj svake političke opcije u Gradskom vijeću da se izbori za realizaciju svojih politika i izbornih programa. Tako će i SDP u narednom periodu davati prijedloge i nametati teme koje su od šireg društvenog interesa. Pri tome ostajemo servis svim našim građanima koji nam se mogu obratiti, bilo da trebaju odgovor na pitanje od gradonačelnika ili nadležne gradske službe ili preko naših županijskih vijećnika, pa do saborskih zastupnika. Ovim putem mogu najaviti da ćemo uputiti u proceduru izmjene i dopune Odluke o komunalnoj naknadi koja trenutno pogoduje novom vlasniku Dalmatinke, a pri tome diskriminira sve ostale građane Sinja, zatim izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi Grada Sinja kako bismo preciznije naveli kriterije za pojedine korisnike socijalnih primanja. U prvoj polovici ove godine i u suradnji s Udrugom veterana Domovinskoga rata i antifašista – VedrA planiramo organizirati u Sinju dvodnevni simpozij „Dani Vice Buljana“ gdje će biti spomena o liku i djelu jednog od najuspješnijih gradonačelnika u povijesti Grada Sinja. Željeli bismo s ostalim političkim akterima otvoriti temu i nove strategije razvoja Grada Sinja koja je, kao što znamo, istekla još prije tri godine, a radi se o temeljnom dokumentu kojim se definiraju ciljevi, rokovi i izvršitelji radi ostvarivanja boljeg života svih građana Sinja. Još jednom izražavam nadu da ćemo što prije dočekati potrebne suglasnosti kako bismo mogli odlučivati o prostornim planovima, jer je to trenutno jedan od gorućih problema u Gradu Sinju. Nadam se da ćemo u tom smislu podržati one odluke koje su u najboljem interesu svih naših sugrađana i investitora.

ferata@ferata.hr
0997370409